Het Vlaamsch broodhuys

Soms ontvang ik persmail waarvan ik meteen blij wordt. De mail voor de 20e verjaardag van het Vlaamsch broodhuys is er zo een. Het zelf bakken van brood vind ik erg leuk om te doen en mensen die met veel zorgvuldigheid heerlijk brood bakken vind ik top. Van het Vlaamsch broodhuys had ik echter voor de mailing nog nooit gehoord. Niet heel gek, in de regio waar ik woon hebben ze helaas geen bakers cafe of verkooppunt.
 
Om me kennis te laten maken, stuurden Dimitri en Diante van het Vlaamsch broodhuys me een mooie brooddoos met hierin twee van hun heerlijke broden. Verrassend vond ik het dan ook, dat ik ze zelf nog even na moest bakken, iets wat ik dan ook met alle liefde heb gedaan! 
Vlaamsch broodhuys | HandmadeHelen

Het Vlaamsch broodhuys

De definitie van goed brood heeft Dimitri vastgelegd in een manifest (gedachtengoed), de basis waar kwaliteitsbrood aan moet voldoen. Zelf gebruikt hij slechts drie zorgvuldig geselecteerde ingrediënten voor zijn beroemde ‘Grand mère volkoren’: campremy tarwe, Bretons zeezout en gevitaliseerd water. Campremy tarwe is de enige tarwesoort die een eigen aroma en smaak afgeeft en bovendien zorgt voor een bijzondere, krokante korst. Dit tarweras wordt speciaal voor Dimitri verbouwd in Frankrijk en door ambachtelijke molenaars in Oudorp en Schiedam vermalen. Sergio Herman is een goede vriend van Dimitri en zegt: ‘Als je spreekt in termen van Michelinsterren, dan heeft Vlaamsch Broodhuys er drie voor haar kwaliteitsbrood’.
 
Leuk feitje, twee van de drie bakkerskinderen hebben al een eigen brood: de Pain ‘Christophe’, gemaakt van roggezuurdesem met lijnzaad en zoutkristallen op de knapperige korst is vernoemd naar de oudste zoon. Hun middelste zoon Julius, heeft een spelt brood wat naar hem is vernoemd, namelijk ‘Julius spelt’. Een klein woordgrapje vanwege zijn dyslexie. Voor hun jongste zoon zijn ze nog hard aan het bedenken wat een passend brood zou zijn, ik ben nu alvast benieuwd! 
 

Waar vind je de producten?

Gelukkig voor mij en de mensen in mijn regio, de producten van het Vlaamsch Broodhuys zijn ook verkrijgbaar in hun webwinkel! Ook zijn er 14 Baker’s Cafés en 21 overige verkooppunten. Ze verkopen dus niet alleen brood, maar ook cake, koekjes, crackers en cadeau pakketten.
 
De broden die je ontvangt of koopt moet je zelf afbakken. Op de verpakking vind je een goed advies over het bewaren en afbakken. Alles hoeft niet direct afgebakken te worden, zo kun je het ook goed invriezen en op een later moment afbakken. Ik had eigenlijk een foto van de afgebakte broden met jullie willen delen, maar een nog iets warm brood is hier nooit veilig en dus smulden we heerlijk van beide broden. De ‘christophe pave’ is wel mijn favoriet, heerlijk van smaak.

20 Years of Vlaamsch Broodhuys from Vlaamsch Broodhuys on Vimeo.

 Met dank aan het Vlaamsch broodhuys voor de heerlijke broden
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.