Meringue toefjes met sinaasappel curd

Rond de Pasen zul je deze schattige schuimpjes op veel plekken op internet tegenkomen. Ook ik ontkwam er niet aan, sinds bijna iedereen hier in huis dol is op meringues! Om toch iets anders te doen dan de lemon curd die je ook rond Pasen veel terug ziet, maakte ik een klein receptje sinaasappel curd. Deze curd maak je op precies dezelfde manier dan lemon curd, alleen gebruik je dan geen citroen, maar sinaasappels! Mocht je de curd willen maken, hou dan dit recept voor lemon curd aan en vervang dus alleen de citroen door sinaasappel.
 
Deze meringue toefjes met sinaasappel curd zien er uit als een eitje, wat helemaal leuk is voor de aankomende feestdagen. Ze zijn heerlijk zoet met een smeuïge vulling. 
Meringue toefjes met sinaasappel curd

Wat heb je nodig:

Voor zo’n 10 meringue toeven of 20 kleintjes
– 2 eiwitten
– 60 gram kristalsuiker
– 65 gram poedersuiker
– 5 gram maizena
Voor de sinaasappel curd (natuurlijk kun je dit verdubbelen, het is ook heerlijk door de yoghurt!)
– 1 sinaasappel
– 1 ei dooier
– 60 gram boter
– 100 gram kristalsuiker
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius en maak alvast een spuitzak klaar. Zelf nam ik een wilton 1M spuitmondje om de toefjes te maken, maar je kunt ook prima een ander stervormig spuitmondje gebruiken. Belangrijk is wel dat het geen dichte toefjes worden, maar je een opening in het midden hebt waar de curd in kan. Zelf maakte ik dan ook een soort nestje, door een twee keer rond te gaan met de spuitzak, waarbij je een open cirkel bovenop een dichte cirkel spuit.
 
Leg een bakplaat klaar met een stuk bakpapier. Klop je eiwitten goed stijf met de kristalsuiker tot je stevige pieken kan vormen. Meng hier de poedersuiker en maizena door tot een stevige massa. Spuit je toefjes met wat ruimte er tussen. Laat het schuim ongeveer 90 minuten drogen op 90 graden Celsius.
 
Maak tijdens het drogen de sinaasappel curd. Was de sinaasappel goed en rasp ongeveer de helft van de sinaasappel. Net als bij citroenen is het bij sinaasappel niet lekker om het witte te raspen. Pers dan het sap uit de sinaasappel. Ook deze curd maak je au bain marie. Zet een kom op je pan met het kokende water, zonder dat de kom het water aanraakt. Laat hierin de boter smelten en voeg daarna de rasp en suiker toe. Als laatst voeg je het sap toe.
 
Roer de eidooier goed en voeg ook dit toe aan het citroen mengsel. Het maken van de curd lijkt wel wat op custard of banketbakkersroom. Het duurt even voordat het mengsel indikt. Zelf houd ik altijd een Griekse yoghurt dikte aan. Dit duurt bij mij meestal 10 tot 15 minuten. Blijf goed roeren en zorg dat je mengsel niet gaat koken!  
Laat de curd  goed afkoelen voor je hem gebruikt. Hij stijft dan nog iets verder op.
 
Wanneer de schuimpjes gedroogd zijn en de curd goed stijf, vul je de openingen met een beetje sinaasappel curd. Ik deed het zelf met twee lepeltjes, maar een spuitzak is hier ook perfect voor. Doe dit niet te ver van te voren, je schuimpje wordt hier namelijk minder knapperig van. Zelf vind ik dit lekkerder, maar ik ben stiekem dan ook niet zo’n hele grote fan van meringue.
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Meringue toefjes met sinaasappel curd”
  1. Maaike says:
    • Helen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.