Chocolademelk & pepernoten taart
Deze chocolademelk & pepernoten taart lijkt verdacht veel op de amaretto taart die onlangs al langs kwam op mijn blog. Mijn broertje vroeg namelijk of ik die bodem de volgende keer niet kon maken van pepernoten. Natuurlijk kan dat, u vraagt… wij draaien!
Als ik de bodem zou veranderen wilde ik ook de binnenkant gaan veranderen en wat past er goed bij pepernoten? Juist! Chocolademelk met slagroom. Niets heerlijker op een koude decemberavond wanneer de goedheiligman met zijn pietermannen aan de slag is om alle cadeautjes uit te delen. De taart is heerlijk, maar wel machtig. Ik sneed voor het formaat taart nog vrij grote puntjes, maar dat had makkelijk wat kleiner gemogen. Een feest om te delen dus!

Wat heb je nodig:
– 400 gram pepernoten/kruidnoten
– 120 gram gesmolten boter
– 200 ml melk
– 250 gram witte marshmallows
– 1 el cacao
– 600 ml slagroom
– 200 ml melk
– 250 gram witte marshmallows
– 1 el cacao
– 600 ml slagroom
– 1 el suiker
– Chocolade pepernoten
– Chocolade pepernoten
Voor deze taart heb ik een 28 cm quiche vorm gebruikt met een losse bodem. Een losse bodem is ideaal bij dit soort taarten, het lossen van de taartschelp gaat super makkelijk!

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en verkruimel de pepernoten de keukenmachine. Voeg de gesmolten boter bij de kruimels tot het een donkere massa wordt en wat aan elkaar blijft plakken. Vet de bakvorm in en stamp de pepernootkruimels met boter aan tot een bodem en opstaande rand. Gebruik je liever een springvorm? Houdt dan een rand aan van zo’n 3 centimeter. Bak dit 8 minuten in de oven zodat de bodem wat droogt.
Maak in een hoge pan, van de melk en de lepel cacao een chocoladedrank en voeg ook de marshmallows toe. Verwarm dit op een laag vuur tot het een egaal mengsel. Blijf goed roeren want de marshmallows puffen behoorlijk op bij het smelten en het duurt even voor alles gesmolten is. Laat dit ruim een uur afkoelen. Schrik niet, het lijkt alsof het mengsel niet samengevoegd blijft, maar dit hoort. Roer voor je het straks aan de slagroom toevoegt nog even goed door tot het weer een egaal mengsel is. Klop ondertussen 300 ml slagroom zonder suiker tot stevige pieken en meng dit met het marshmallow en chocolademelk mengsel.
Vul de vorm tot aan de rand en laat dit ongeveer een half uurtje koelen in de koelkast. Klop ondertussen de overige slagroom met 1 eetlepel suiker. Wanneer dit stijf is spatel je het over de taart. Zelf heb ik piekjes gehouden, net als bij de amaretto taart. Hak daarna wat kruidnoten met een chocolade laagje en strooi dit over de slagroom. Het decoreren kan je zo gek maken als je wil, maar let wel op dat de slagroom sommige decoraties (bijv. fondant) kan laten smelten.
28 Responses to “Chocolademelk & pepernoten taart”
Hoi Helen,
Dat ziet er bijzonder lekker uit!
Deze heb ik even bij mijn favoriete gezet…
Lieve groetjes Marie-Lousie
Dankje Marie-Louise!
Hoi Helen,
Dit was echt een top recept.. Heb hem dit weekend gemaakt met sinterklaas en mijn familie vroeg of de taart van de bakker kwam!
Had voor de bovenkant wat nutella gesmolten en erover gedaan en dan kleine toefjes slagroom aan de rand en dan klein gesneden chocoladepepernootjes bovenop.
De vulling was erg lekker, ook leuk om te zien dat de taart zo goed opstijft zonder gelatine te gebruiken.
Ga deze taart zeker nog eens vaker maken, bedankt voor het delen!
Groetjes Laura
Klinkt ook erg lekker met wat extra nutella!
De marshmallows bevatten natuurlijk al gelatine, waardoor je geen extra gelatine hoeft toe te voegen.
hoi
ik ben 14 jaar en hou van taarten bakken het
is ook een niet al te moeilijk recept ik heb het twee jaar geleden gebakken maar nu wil ik hem weer bakken was het recept kwijt dus print hem nog een keertje uit
heel erg bedankt
groet fleur
Wat leuk om te horen Fleur! Succes met bakken!
Gister heb ik deze taart gemaakt en in een woord geweldig, hij komt op mijn lijstje van favorieten taarten te staan.
Groetjes Nelleke
Wat leuk om te horen Nelleke! Blij dat ´ie gesmaakt heeft!
Vorig jaar voor het eerst deze taart uitgeprobeerd; wat een heerlijk recept! Zelfs nog aan iemand cadeau gegeven rond januari, met de overgebleven kruidnoten. Nu voor de 3e keer in de maak 🙂
Ik doe wel klopfix door de bovenste slagroomlaag, zodat ‘ie langer mooi blijft.
groetjes,
Tineke
Leuk om te horen Tineke! Ik ben zelf niet zo dol op klopfix, dus klop de slagroom altijd iets verder dan gemiddeld. Wel een goeie tip voor anderen!
Deze taart ziet er echt heerlijk uit! Ik heb hem op mijn blog gezet ter inspiratie voor anderen. 🙂
Groetjes, Caroline
Dankje voor het delen!
Ik wil de taart super graag maken voor Sinterklaas, maar is het mogelijk om de bodem en vulling een avond van tevoren te maken en hem dan op de dag zelf te decoreren?
Jahoor dat kan! Bewaar hem goed afgedekt op een koele plek en na het decoreren de volgende dag in de koelkast. Succes!
Is het mogelijk om de slagroom met klop klop te maken of gebruiken jullie andere slagroom?
Ik gebruik zelf ‘gewone’ slagroom die ik zoet met suiker en opklop. Klop klop moet ook kunnen.
Kan ik deze taart ook een avond van tevoren maken? Dat ik alleen morgen de slagroom nog even moet opkloppen.
Jahoor dat kan heel goed
Hallo helen,
Wat voor een boter kan ik het beste gebruiken?
Ik gebruik in mijn baksels het liefst roomboter
Hallo Helen,
Klopt het dat na de bodem gebakken te hebben het nog erg kruimelig is?
Word dat na de koelkast hard?
Groetjes
Hi Amasja, wanneer de vulling er in zit is het kruimelen al een stuk minder.
Is 400 gram pepernoten niet heel veel voor de bodem? Mijn Taartvorm was vol met alleen de bodem..
Hi Jeanette, dat klinkt alsof je een te kleine vorm gebruikt hebt voor dit recept. Met een 28cm vorm (zoals beschreven in het recept) is dit de juiste hoeveelheid.
Hoi, heb je misschien een alternatief voor de marshmallows? Ik ben vegetarisch namelijk en eet geen gelatine!
Ziet er erg lekker uit!
Hi Pien, er zijn ook vegan marshmallows te krijgen tegenwoordig. Hierbij is de gelatine vervangen. Dandies (een Amerikaans merk) is online te verkrijgen. Deze lijken me het beste alternatief voor dit recept.
Hallo Helen,
Graag wil ik deze taart maken maar ik heb niet genoeg marshmallows. Kan ik dit ook aanvullen met spekjes?
Hi, dat durf ik niet helemaal te zeggen, omdat er in spekjes nog wat andere ingrediënten zitten. Mocht je het geprobeerd hebben ben ik erg benieuwd naar het resultaat.