Truffel cake

De mensen die al op mijn blog keken, toen ik bijna 4 jaar geleden begon hebben deze truffel cake al eens eerder op mijn blog gezien. Bij het overgaan op de nieuwe website is de oorspronkelijke post echter verloren gegaan. Dan zit er maar een ding op, de cake nog eens maken! Nu ik dit zo schrijf bedenk ik me dat de tijd echt wel heel snel voorbij vliegt. 4 jaar geleden liep ik met het idee rond om mijn eigen blog te beginnen. Niet om het bereik te hebben wat ik tegenwoordig heb (waarvoor dankjewel!) maar om mensen in mijn omgeving te laten zien wat ik maakte en vooral voor mijzelf, om een online plekje te hebben waar ik mijn recepten met foto kon bewaren.
 
Het recept is van Rudolph en komt uit zijn bakery programma. Ik heb een aantal aanpassingen gemaakt, omdat ik stiekem wat wilde smokkelen. Uiteindelijk ben ik dik tevreden met het resultaat en vind ik hem stiekem lekkerder dan de vorige keer. 
Truffel cake | HandmadeHelen
 

Wat heb je nodig:

Voor de cake
– 200 gram boter op kamertemperatuur
– 200 gram suiker
– 4 eieren
– 180 gram bloem
– 20 gram cacao poeder
– Snufje zout
Voor de crème
– Half recept banketbakkersroom, recept vind je hier
– 250 gram zachte boter
– 60 gram poedersuiker
– 1 el hazelnootpasta of 100 gram gesmolten melk chocolade
Decoratie
– Mokkabonen of wat extra gesmolten chocolade 
 

Bereidingswijze

Begin met de banketbakkersroom. In de bovenstaande link kun je precies lezen hoe je dit zelf kunt maken. Belangrijk is het beginnen met de banketbakkersroom, omdat deze goed moet opstijven en afkoelen. Verwarm dan je oven voor op 165 graden Celsius en bekleed je cakevorm met wat bakpapier. Spray de zijkanten met bak spray zodat je straks gegarandeerd je cake uit je vorm kunt halen.

Mix voor de cake de zachte boter romig met de suiker en voeg hier één voor één de eieren aan toe. Voeg dan de bloem en cacao toe samen met een snufje zout. Mix dit tot een egaal mengsel en vul je bakvorm met het cakebeslag. Zorg dat de korte zijkanten wat meer beslag hebben dan het midden. Op die manier zal je cake iets egaler bakken. Bak de cake zo’n 60 tot 70 minuten, tot een saté prikker schoon uit het midden komt. Laat hem daarna goed afkoelen, voor je de cake in drie lagen snijdt. Een scheur in het midden is totaal geen ramp overigens. Je decoreert hem straks met botercrème waardoor het niemand zal opvallen!

Botercrème maken

Wanneer je de botercrème maakt begin je met het zacht roeren van de boter met de poedersuiker. Zelf doe ik dit in een RVS kom van mijn staande mixer. Zorg voor een luchtig geheel wat ook iets lichter van kleur wordt. Voeg hier dan de banketbakkersroom aan toe en mix dit tot een egaal mengsel. Mocht je botercrème nu gaan scheiden, schrik niet. Het overkomt mij ook nog zo nu en dan wanneer ik deze botercrème maak. Het heeft te maken met temperatuurverschil tussen de boter en de banketbakkersroom. Wanneer je een RVS kom gebruikt kun je dit handige trucje toepassen, namelijk de kom verhitten met een föhn. Op die manier komt alles tot dezelfde temperatuur, waardoor je botercrème toch nog één geheel wordt. Met een plastic beslagkom zou ik dit niet proberen, de RVS verdeeld de hitte mooi en zal niet smelten bij deze hitte.

Vul een spuitzak met een kartel spuitmondje (ik nam een Wilton 2D) en spuit een dunne laag op de onderste plak. Verdeel dit netjes met een mes of spatel en leg hier de middenste plak op. Spuit ook hier een dun laagje op en verdeel de crème zodat overal een egale laag zit. Leg hier de laatste plak op en spuit toefjes over de gehele bovenkant van de cake. Ik deed drie toeven in de breedte naast elkaar, maar kijk zelf hoe groot je jou toeven wil hebben. Vul eventueel de zijkantjes aan met wat extra botercrème en strijk ze glad, om het wat netter te maken.

Oorspronkelijk maakte Rudolph ook nog een ganache om op de toefjes botercrème te doen, dit heb ik achterwege gelaten omdat ik nog een zakje mokkabonen had die ik graag op wilde maken. Deze drukte ik in het midden van de toef, als finishing touch. Bewaar de cake in de koelkast en haal hem ruim voor het serveren uit de koeling, zodat de botercrème op temperatuur kan komen.

Print Friendly, PDF & Email
One Response to “Truffel cake”
  1. FREDDY says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.