Truffel cake
Wat heb je nodig:
Bereidingswijze
Mix voor de cake de zachte boter romig met de suiker en voeg hier één voor één de eieren aan toe. Voeg dan de bloem en cacao toe samen met een snufje zout. Mix dit tot een egaal mengsel en vul je bakvorm met het cakebeslag. Zorg dat de korte zijkanten wat meer beslag hebben dan het midden. Op die manier zal je cake iets egaler bakken. Bak de cake zo’n 60 tot 70 minuten, tot een saté prikker schoon uit het midden komt. Laat hem daarna goed afkoelen, voor je de cake in drie lagen snijdt. Een scheur in het midden is totaal geen ramp overigens. Je decoreert hem straks met botercrème waardoor het niemand zal opvallen!
Botercrème maken
Wanneer je de botercrème maakt begin je met het zacht roeren van de boter met de poedersuiker. Zelf doe ik dit in een RVS kom van mijn staande mixer. Zorg voor een luchtig geheel wat ook iets lichter van kleur wordt. Voeg hier dan de banketbakkersroom aan toe en mix dit tot een egaal mengsel. Mocht je botercrème nu gaan scheiden, schrik niet. Het overkomt mij ook nog zo nu en dan wanneer ik deze botercrème maak. Het heeft te maken met temperatuurverschil tussen de boter en de banketbakkersroom. Wanneer je een RVS kom gebruikt kun je dit handige trucje toepassen, namelijk de kom verhitten met een föhn. Op die manier komt alles tot dezelfde temperatuur, waardoor je botercrème toch nog één geheel wordt. Met een plastic beslagkom zou ik dit niet proberen, de RVS verdeeld de hitte mooi en zal niet smelten bij deze hitte.
Vul een spuitzak met een kartel spuitmondje (ik nam een Wilton 2D) en spuit een dunne laag op de onderste plak. Verdeel dit netjes met een mes of spatel en leg hier de middenste plak op. Spuit ook hier een dun laagje op en verdeel de crème zodat overal een egale laag zit. Leg hier de laatste plak op en spuit toefjes over de gehele bovenkant van de cake. Ik deed drie toeven in de breedte naast elkaar, maar kijk zelf hoe groot je jou toeven wil hebben. Vul eventueel de zijkantjes aan met wat extra botercrème en strijk ze glad, om het wat netter te maken.
Oorspronkelijk maakte Rudolph ook nog een ganache om op de toefjes botercrème te doen, dit heb ik achterwege gelaten omdat ik nog een zakje mokkabonen had die ik graag op wilde maken. Deze drukte ik in het midden van de toef, als finishing touch. Bewaar de cake in de koelkast en haal hem ruim voor het serveren uit de koeling, zodat de botercrème op temperatuur kan komen.
ik vond een heerlijk lekker dessert om tussen doortje of bij groot bezoek te geven