Stroopwafel cake

Cake is een heerlijk iets om te bakken. Je hebt er vrij weinig voor nodig, behalve de standaard ingrediënten die je ongetwijfeld in huis hebt. Hij gaat ongeveer een uurtje in de oven en voila! Een cake wat aanpassen is ook zo gedaan, voeg eens wat appel en kaneel toe of een andere fruitsoort en je bent een geweldige variatie rijker. 
 
Deze stroopwafel cake is er dan ook een die absoluut geen speciale gelegenheid nodig heeft om gebakken te worden. Ik bakte hem dan ook voor ‘tussendoor’ bij de koffie. Oké ik geef het eerlijk toe, met stroopwafel, om dat ik daar best wel gek op ben. Ik maakte eerder namelijk niet voor niets deze stroopwafel taart. Vroeger deden we de stroopwafels altijd in de magnetron op een bordje, omdat hij dan zo lekker warm en smeuïg werd.  De cake is dan ook heerlijk wanneer hij nog een beetje warm is. Wanneer je op de markt een stroopwafel kraam ziet, neem dan een zakje met stroopwafelkruimels mee, die zijn ook perfect voor in de cake!
Stroopwafel cakeWat heb je nodig:
– 250 gram boter op kamertemperatuur
– 250 gram fijne suiker
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
– 4 eieren maat L
– 1 tl vanille extract
– 160 gram stroopwafels (ik nam mini stroopwafels)
 
Verwarm de oven voor op 165 graden celsius en bekleed je cakevorm met een stuk bakpapier, waar aan de lange zijden wat papier uitsteekt. Hierdoor kun je de cake straks makkelijk uit je vorm halen. Vet de korte zijden in met wat bakspray of boter en zet de vorm weg tot je klaar bent voor gebruik. Het gebruik van bakpapier doe ik eigenlijk standaard bij het bakken een cake. 
Stroopwafel cake1
Mix de boter romig en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Mix ongeveer zo’n 3 minuten, zodat de boter mooi licht en luchtig is. Meng dan één voor één de eieren door je mengsel tot het een egaal en luchtig geheel is. Voeg de vanille extract toe en meng dan de bloem met het bakpoeder. Voeg dit in drie gedeelten toe aan je boter en eieren mengsel. 
 
Hak als laatst ongeveer de helft van de stroopwafels in kleine stukjes en verdeel je dit door het cakeslag. Verdeel de laatste stroopwafels (mini’s heel, anders in kwarten of veel kruimels) over de bovenkant van je beslag. Bak de cake in zo’n 50 tot 60 minuten gaar of tot een prikker er schoon uit komt. Laat hem zo’n 10 minuten in de vorm afkoelen voor je de cake verder laat afkoelen op een rooster. 
 
De stroopwafel cake is lichtjes afgekoeld echt het aller lekkerst, de stroop in de wafels is dan nog heerlijk zacht waardoor dat nog makkelijker vermengd met de cake als je een hap neemt. Afgekoeld smaakt ‘ie trouwens ook heerlijk! Je kunt de cake het best bewaren in een afgesloten trommel. 
Print Friendly
2 Responses to “Stroopwafel cake”
  1. Laura says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *