Chocolate chip haverkoeken

Dat ik dol ben op chocolate chip koekjes is vast duidelijk. Er staan immers diverse varianten op de site die stuk voor stuk heerlijk zijn. Een variant met havermout had ik nog niet, waarbij ik ze graag ook glutenvrij wilde maken. In de meeste havermout koekjes vind je dan ook bloem, die ik nu vervangen heb door havermeel.
 
Hoewel ik vaak chewy koekjes bak, gaat er niets boven een knapperig koekje met een lekkere smaak. Zo eentje waarvan je er eigenlijk meer dan één wil eten bij de koffie. Ik zeg het vaker maar deze haverkoekjes zijn echt te lekker! Niet te groot, waardoor je die tweede best kunt eten. Bovendien zijn ze knapperig, goed van smaak en ook nog eens glutenvrij! 

Wat heb je nodig:

Voor ongeveer 24 koekjes
– 160 gram zachte boter
– 100 gram suiker
– 100 gram lichtbruine basterdsuiker
– Snuf zout 
– 1 ei maat M
– 30 ml melk
– 180 gram fijne havermout
– 120 gram havermeel
– 1 tl bakpoeder 
– 100 gram chocolade stukjes 
 

Bereidingswijze

Let bij het maken van deze koekjes goed op de verpakking van je havermout. Wanneer je koekjes echt glutenvrij moeten zijn, zal dit op de verpakking moeten staan. In veel gevallen is de haver namelijk ‘besmet’ met gluten door in contact te komen met tarwe of rogge (bijvoorbeeld tijdens de opslag of het verwerken). Hoewel havermout zelf dus glutenvrij is, is het daarna ‘besmet’ met wat sporen, die het niet meer glutenvrij maken.
 
Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Mix dan met een mixer de boter en beide soorten suiker en zout tot een romig en egaal mengsel. Dit duurt ongeveer een minuut of drie.
 
Mix de melk, havermeel, havermout en bakpoeder door het mengsel tot het een kruimelig koekdeeg vormt. Kneed als laatst de chocolade stukjes door het deeg. Het blijft wat los, maar door het goed aan te drukken straks krijg je perfecte koekjes. Ik gebruikte een kleine ijsschep waarmee mijn deeg balletjes ongeveer 35 tot 40 gram waren. 
 
Hou wat ruimte tussen de koekjes. Druk ze iets plat, omdat de koekjes niet heel erg spreiden. Bak de haverkoeken in ongeveer 18 minuten goudbruin en gaar, maar laat ze na het bakken op een rooster afkoelen om verder uit te harden. Zijn ze niet plat genoeg? Druk ze dan meteen nadat ze uit de oven komen nog een klein beetje platter.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *