Madeleines

Madeleines stonden al jaren op mijn to bake lijstje. Ze passen wat mij betreft dan ook erg goed bij een high tea! De vorm kocht ik ooit bij de AH in de bonus en verzamelde enthousiast recepten om te gaan experimenteren. Van de klassieke madeleine, tot een red velvet variant! Een goede Madeleine heeft namelijk een bultje, die helaas niet met ieder recept tevoorschijn komt.
 
Afgelopen week ging ik enthousiast aan de slag. Vorm ingevet, oven voorverwarmd en het beslag stond te rusten. Stiekem werd ik wat onrustig, mijn oven is niet de beste of de grootste.. zou de vorm eigenlijk wel passen? Op het oog leek deze in verhouding met andere vormen erg groot! Oeps! De vorm bleek een halve centimeter te groot te zijn… Vastberaden als ik was, heb ik voor die halve centimeter met een nijptang, de randen wat omgebogen en zie hier, mijn Madeleines! Mocht je nu geen vorm hebben, je kunt ze ook prima in een muffin vorm bakken natuurlijk!
Madeleines | HandmadeHelen
 

Wat heb je nodig:

Voor 20 Madeleines
– 125 gram boter 
– 2 eieren maat M
– 150 gram suiker
– 1 tl vanille extract 
– 150 gram bloem
– ½ tl zout
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en smelt de boter in een pannetje. Vet ook de bakvorm goed in. Wanneer de boter gesmolten is mag het in een kommetje, zodat het wat sneller afkoelt. Klop dan de eieren met het suiker en de vanille extract tot een licht en luchtig mengsel in ongeveer 4 minuten. Zeef dan de bloem en het zout over het luchtige eiermengsel en spatel dit voorzichtig door. De boter zal inmiddels wat zijn afgekoeld en mag er ook in één keer bij. Roer dit voorzichtig met een spatel door, tot een egaal geheel.
 
Laat het beslag zo’n 15 minuten staan en schep dan met een kleine ijsknijper of twee theelepels een hoopje in de vorm. Bak de Madeleines in 8-10 minuten goudbruin. Bak ze zeker niet te lang, de cakejes worden dan droog. Laat ze even een minuut of twee in de vorm zitten en kiep ze eruit. Laat ze verder afkoelen op een rooster. Serveer ze direct met wat poedersuiker, of bewaar ze in een luchtdichte trommel.
 
 
Print Friendly, PDF & Email
5 Responses to “Madeleines”
  1. Anne-Marie says:
  2. ohladybake says:
  3. ohladybake says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.