4x handige trucs voor het bakken

Soms vraagt bakken best wat voorbereiding, terwijl je zo nu en dan het liefst zo iets in elkaar zou flansen. In de meeste recepten vragen ze om eieren en boter die op kamertemperatuur zijn. Ook al bak ik veel, ook ik besluit last minute wel eens iets te maken, of ik vergeet alles op kamertemperatuur te zetten. Vandaag deel ik dan ook vier van mijn handige bak trucs, die eigenlijk altijd werken!
 

1 – Zachte boter

Boter vergeten, terwijl je cake of koekjes wil bakken? Het liefst laat ik dit vanzelf gaan, maar door je afgewogen boter in een schaaltje in korte perioden in de magnetron (intervallen van zo’n 10 seconden) te verwarmen, gaat dit ook goed. Het komt hier nog wel eens voor dat ik last minute wordt gevraagd om wat cupcakes of cake te bakken. Door het goed in de gaten te houden, zorg je dat je geen gesmolten boter overhoudt en dus snel kan beginnen met bakken.
 
Een andere truc voor zachte boter is een glas vullen met kokend water. Laat dit een minuut of twee staan, je glas warmt dan op. Wanneer je de afgemeten hoeveelheid boter daarna op een schoteltje legt met het lege warme glas erover en dit even laat staan is de boter ook zacht.
4x handige trucs voor het bakken | HandmadeHelen

2 – Eieren op kamertemperatuur

De tip voor eieren is niet zo heel ingewikkeld. Volgens mij doet iedereen het anders en is er niet een ‘juiste’ manier om je eieren te bewaren. Zelf hebben wij ze vaak in de koelkast staan, of in de winter in de garage waar het koud is. Wanneer je de eieren nog niet uit de koelkast hebt gehaald en toch wil bakken, kun je ze in een schaaltje met water leggen, zodat ze langzaam op de juiste temperatuur komen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Je kunt op die manier meteen zien of je eieren nog wel vers zijn. Eieren die blijven drijven zijn niet meer goed, blijven ze op de bodem hangen zijn ze oké. 
 

3 – Eiwit opkloppen

Eiwit opkloppen? Er was een tijd waarin ik onwijs bang was voor het opkloppen van eiwit. Het bleef een schuimig nat goedje, wat gewoon niet stijfgeklopt wilde worden. De handigheid hierin is het vet vrij maken van de kom en mixhaken die je gebruikt. Slechts één drupje vet van bijvoorbeeld het eigeel kan al fataal zijn en geloof me, dat kleine beetje vet zit zo in je kom. Het vet vrij maken doe ik graag met wat citroensap. Ik neem een stukje keukenpapier en druppel hier citroensap op. Ook de kloppers van de mixer wrijf ik in met wat citroensap. Wil je helemaal zeker weten dat het lukt, druppel dan een paar druppels citroensap in je eiwitten. Je proeft het niet, maar het doet wel wonderen!
4x handige trucs voor het bakken | HandmadeHelen

4 – Cake of koek uit een cakeblik halen

Ik hoor vaak dat mensen wat moeite hebben met hun cake of andere baksels, wanneer deze uit het blik gehaald moet worden. Hij blijft wat plakken en steken, waardoor je stukjes uit de cake mist. Invetten en wat bebloemen helpt niet altijd. Je moet dan vaak nog met een mes wat langs de randen, waardoor je bakblik beschadigd kan raken. Een goede tip hiervoor is het op maat knippen van een bakpapier, zodat de lange zijden bedekt zijn. Op die manier hoef je alleen de korte eindjes wat los te maken, al krimpt dat altijd iets in waardoor dit vaak niet hoeft. Je cake komt dan zonder scheuren of missende stukjes uit de vorm.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.