Bitterkoekjes

Bitterkoekjes, wie kent ze niet? Ze hebben een aparte smaak (door de bittere amandelen) en je kunt ze in veel varianten tegenkomen. Bitterkoekjes door de vla, pudding, cake, als petit four (met chocolade en botercréme) of verwerkt in een taart zoals Rudolph dat in een van zijn afleveringen van Rudolphs Bakery heeft gedaan. Zelf ben ik er niet zo dol op, maar deze home made variant smaakt toch een stuk lekkerder!
 
Ik heb gekozen voor de simpele variant, de gewone bitterkoekjes. Het is een klein receptje wat ook zo klaargemaakt is. Toch vereist het wel wat oplettendheid bij de dikte van het beslag. Wanneer het te loperig is, lopen de koekjes uit en eindig je met een bitterkoek. Is het juist het tegenovergestelde, kun je het moeilijk in doppen spuiten.
 
Mijn eerste beslag ging mis. Ik voegde teveel eiwit toe, waardoor de koekjes tijdens het bakken uitliepen. Een 2e poging leek me dan wel op zijn plaats. Hierbij kwam ik voor mijn gevoel iets eiwit tekort. Dit zie je terug in het uiterlijk van de koekjes, ze zijn iets minder egaal en je ziet nog goed de randjes van het spuiten. Wanneer er nog iets meer eiwit in had gezeten waren ze tijdens het bakken wat uitgevloeid.

Wat heb je nodig:

– 150 gram amandelpoeder
– 150 gram poedersuiker
– 2 eiwitten (voeg dit langzaam toe!)
– Scheutje bittere amandel extract

Bereidingswijze

Start met het voorverwarmen van de oven op 190 graden Celsius. Meng het amandelpoeder met de poedersuiker tot een egaal meel. Voeg de amandel extract toe en meng daarna langzaam het eiwit erdoor, zodat je de dikte van het beslag in de gaten kunt houden. Schep het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond (of knip een stuk van je wegwerp spuitzak af).

Spuit doppen op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de pieken van het beslag iets plat met een natte vinger. Of met een natte (uitgewrongen) theedoek op de dopjes slaan zodat ze mooi in vorm komen. Wanneer het beslag na het uitspuiten al flink uitloopt heb je er iets teveel eiwit bij gedaan. Je kunt er voor kiezen om het van de plaat af te schrapen en nog wat extra amandelpoeder en poedersuiker toe te voegen zodat het mengsel wat dikker wordt.

 Bak de koekjes in circa 10 minuten goudbruin en gaar. Let wel, hoe groter je doppen hoe langer de baktijd! Mijn doppen waren niet extreem groot, maar het duurde wel zo’n 6 tot 8 minuten langer voor ze mooi goudbruin waren. Test dus even hoe dit met jou oven gaat en bak ze mooi goudbruin.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.