Blauwe bes en citroen broodjes

Pas nam ik een paar kaneelbroodjes mee naar huis, heerlijk gerold met een sticky onderkant en lekker luchtig brood. Hoewel kaneel niet echt een zomer smaak is, vond ik hem heerlijk! Ze staan al tijden op mijn ’to bake’ lijstje, maar toch heb ik ze nog steeds niet gebakken. Om dan toch deze heerlijke broodjes eens te bakken, maar de smaak iets meer naar de zomer te trekken maakte ik er blauwe bes en citroen broodjes van. Een ideale combinatie die ook perfect in een zoet broodje kan! Bij Levine, die blogt op ‘uit de keuken van Arden’ en haar eigen brood bak boek heeft, vond ik een recept voor het deeg van dit soort zoete broodjes.  
 
Onlangs haalde mijn moeder haar broodbakmachine van de plank. Vroeger maakten we vaak brood in deze machine, al vond ik het altijd jammer dat er dan een gat in zat. Toen ik me wat meer in dat apparaat ging verdiepen, zag ik dat er een deeg functie op zat. Na wat bladeren in het bijbehorende boekje zag ik dat het best een interessante functie zou kunnen zijn. Tijd om te testen! Wanneer je bij het maken van dit recept ook gebruik van een broodbakmachine wil maken, voeg dan alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de machine. Laat dit zo’n 15 minuten kneden en tijdens de rijs functie tot het dubbele volume rijzen.  
Blauwe bes en citroen broodjes zonder glaze | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor het deeg
– 400 gram tarwebloem
– 6 gram instant gist
– 180 gram melk (ik nam halfvol)
– 1 ei maat L
– 50 gram suiker
– 55 gram zachte ongezouten boter
– 7 gram zout
Voor de vulling
– 25 gram gesmolten boter
– 120 gram suiker
– 100 gram blauwe bessen (mijne waren bevroren)
– Rasp van 1 citroen
Voor de glazuur
– 100 gram poedersuiker
– 1 tl citroensap
 

Bereidingswijze

Wanneer je het deeg in een staande mixer maakt, Voeg dan de helft van de bloem, de gist, de suiker en de boter in de kom van de mixer. Wrijf de boter er met je vingertoppen door zodat het alvast egaal verdeeld is. Voeg daarna de melk en het ei toe en meng met de platte klopper door elkaar. Meng vervolgens 3 minuten op de een-a-hoogste stand. Voeg dan het zout en de rest van de bloem toe en meng dit in de machine met de kneedhaak in ongeveer 15 minuten tot een mooi en soepel deeg. Het deeg laat dan vanzelf los van de wanden van de kom, maar zal aan de onderkant nog iets plakken. Vet de kom dan lichtjes in en zet hem afgedekt weg, zodat het deeg in ongeveer 1,5 uur kan rijzen tot het verdubbeld in volume is. 
 
Levine geeft in het recept aan dat het deeg makkelijker rolt na een rustperiode op een licht ingevette werkplek. Door het op je werkplek te storten, de lucht eruit te drukken en het dan afgedekt zo’n 10 tot 20 minuten te laten liggen, is het makkelijker uit te rollen. Bekleed ondertussen alvast twee bakplaten met bakpapier. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 50 x 25 cm. Meng de suiker met de citroen rasp met elkaar. Verdeel de gesmolten boter over het deeg en bestrooi het gelijkmatig met het suiker mengsel en hierover de blauwe bessen. Laat wel de randen vrij wanneer je gaat bestrooien. Rol het deeg dan strak op aan de lange zijde en zorg dat je van begin, midden tot eind een even dikke rol hebt. Door de blauwe bessen zal het rollen wat moeilijk gaan, maar probeer het echt zo strak mogelijk te doen. Zorg ook dat de naad aan de onderkant ligt.  

Vormen en de tweede rijs

Snij de rol dan in 12 gelijke stukken en leg deze met de spiraal vorm naar boven. Druk het een beetje plat en dek het nogmaals af. Ik doe dit vaak door twee pedaalemmerzakken om mijn bakblik te schuiven, waardoor er geen lucht in kan en de broodjes goed kunnen rijzen. Deze tweede rijs duurt ook ongeveer een uur, tot de broodjes bijna verdubbeld zijn.
Blauwe bes en citroen broodjes | HandmadeHelen

Bakken van de broodjes

Verwarm zo’n 20 minuten voor het einde van de rijstijd de oven voor op 180 graden Celsius. Wanneer je deeg wederom bijna verdubbeld is is het tijd om de broodjes te bakken. Bak de pecannoten kaneel broodjes in het midden van de oven in zo’n 15 tot 18 gaar en bruin. Haal ze na het bakken snel van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster. Er zal wat suiker en vocht van de blauwe bessen uit de broodjes stromen, wat heerlijk gekarameliseerd is. Dit word bij het afkoelen erg hard en is niet meer lekker om te eten. Mijn oven is te klein om de broodjes in één keer te bakken, de broodjes moest ik dan ook in twee keer bakken. Dit gaat prima, omdat de broodjes vrij snel gebakken zijn.
 
Zonder glazuur zijn ze heerlijk, maar met een beetje extra citroen glazuur maak je ze helemaal af. Mix voor de glazuur de poedersuiker met wat citroensap en verdeel dit over de broodjes. Laat ze wat uitharden, waarna je ze prima kunt stapelen… Als je dat red tenminste!
Print Friendly, PDF & Email
4 Responses to “Blauwe bes en citroen broodjes”
  1. ellouisa says:
  2. HandmadeHelen says:
  3. Laura says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.