Panna cotta van witte chocolade

Tijdens het zoeken naar een ultiem kerst dessert kwam ik al snel op een panna cotta terecht. Eigenlijk een beetje stom, maar voor deze panna cotta had ik nog nooit een dergelijk dessert gegeten. Mijn glaasjes komen van de Lidl, deze waren al eens gevuld met een heerlijk klein dessert. Perfect dus om te bewaren en zelf te gebruiken tijdens een kerst dessert.
 
Voor ons waren de porties precies genoeg, het was niet teveel of te machtig op deze manier, zeker niet na een volledige en heerlijke maaltijd. Natuurlijk kun je de hoeveelheden voor jezelf aanpassen of in plaats van witte chocolade melk gebruiken of een klein beetje oploskoffie toevoegen in de slagroom. Genoeg variatie mogelijkheden dus!

Chocolade panacotta

Wat heb je nodig:

Voor 4 mini glaasjes of 2 grotere glazen panna cotta
– 200 ml slagroom
– 50 ml melk
– 3 gram (2 blaadjes) gelatine
– 50 gram witte chocolade
– 1 zakje vanille suiker
Voor de ganache
– 50 ml slagroom
– 50 gram pure chocolade
Voor de decoratie
– Hazelnoot krokant
– Chocolade schaafsel
 

Bereidingswijze

Laat de gelatine weken in een kommetje met koud water tot dit helemaal flexibel is. Verwarm dan de slagroom met de melk en de vanille suiker in een pannetje tot dit net begint te koken. Voeg de gelatine toe en meng dit goed door. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe dit in een aparte kom. Giet hier het mengsel melk met slagroom over en laat dit goed smelten tot een egaal mengsel.  Laat dit op een andere bak met ijskoud water wat afkoelen terwijl je goed doorroert.
 
Wanneer het al wat begint op te stijven begin je met het vullen van de glaasjes. Dit kan zelfs al een dag van te voren. Zelf heb ik een klein trechtertje gebruikt om het mengsel goed in de glaasjes te krijgen zonder smeren. Maar met een lepeltje en wat geduld moet dit ook goedkomen. Vul de glaasjes tot de gewenste hoogte. Laat dit goed opstijven in de koelkast en begin dan met het maken van de ganache. Verwarm de slagroom en laat hier de chocolade in oplossen. Zet dit aan de kant tot het iets afgekoeld is (anders smelt je panna cotta) en schep dit met een lepeltje op het panna cotta laagje. Garneer met wat hazelnoot krokant en/of wat chocolade schaafsel en serveer dit koud aan je gasten. 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.