Chocolade amandel koeken
Deze koekjes zijn zonder bloem en boter. Beetje vreemd misschien voor een koekje, maar ze zijn echt geslaagd! Het geheime ingrediënt in dit koekje is dan ook amandelboter. Amandel wat? Juist dat dacht ik ook toen ik dit koekje op pinterest voorbij zag komen van the ny melrose family. In amandelen zitten vetten die prima de boter kunnen vervangen in dit koekje.
Door amandelen tot poeder te vermalen (vervanging voor bloem) en dit dan door te laten draaien in de keukenmachine wordt het een soort pindakaas van amandelen, die amandelboter heet. Amandelboter kun je kopen, maar ook prima zelf maken. Het recept hiervoor zal ik zaterdag met jullie delen.
Wat heb je nodig:
Voor zo’n 14 koeken
– 260 gram amandelboter
– 1 ei maat L
– 30 gram cacao poeder
– 75 gram donkerbruine basterdsuiker
– 1 tl baksoda
– 1 tl vanille extract
– 40 gram ongezouten amandelen
Bereidingswijze
Meng met een spatel alle ingrediënten behalve de amandelen door elkaar. Hak dan de amandelen grof en voeg ongeveer 30 gram toe in het plakkerig ogende maar niet helemaal samenhangende deeg. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed je bakplaat met bakpapier. De koekjes spreiden iets maar niet heel veel. Zelf hield ik zo’n 4 cm tussen de koeken aan wat prima ging.
Voor het vormen van het deeg heb ik mijn ijsknijper van 4cm gebruikt en maakte ik bolletjes van het deeg. Druk deze dan samen tot een dikke maar platte schijf en vorm de randjes wat mooier dan ik heb gedaan. Doe je dit niet krijg je een koekje met gescheurde randjes. Druk bovenop de platte schijf nog een paar gehakte stukjes amandelen zodat deze koekjes wat versieren.
Bak de koekjes zo’n 10 tot 11 minuten in de oven tot ze wat harder aan de buitenkant zijn en je ze nog een beetje kunt indrukken (waarbij ze lijken terug te veren) in het midden. Bak ze niet te lang, hier worden ze erg droog van. Laat ze even op de bakplaat liggen, waarna je ze volledig laat afkoelen op een rooster. Ze blijven wat chewy, ook na het afkoelen.