Griekse yoghurt brownies
Griekse yoghurt is misschien niet het eerste ingrediënt wat je in een brownie zou verwachten. Toch is het in dit geval een perfecte combinatie! Het vervangt namelijk de eieren en de boter, die in de meeste brownies rijkelijk aanwezig zijn. Ik denk dat de Griekse yoghurt ook vervangen zou kunnen worden door een kokos yoghurt, wanneer deze ongeveer dezelfde dikte heeft, om hem ook koemelk vrij te maken. Pas dan natuurlijk ook de chocolade toevoegingen aan naar puur.
Toen ik na wat pins op pinterest terecht kwam op het recept van ‘Cinnamon, spice and everything nice’ moest ik dit proberen. Een fudgy brownie zonder de extra vettigheid van boter of olie.. Ik was dan ook erg benieuwd of het eraan kon tippen! De brownies waren dan ook een echt experiment, ik had namelijk niet de indruk dat de choco lover hier in huis ze zou goedkeuren. Eindoordeel? Geslaagd! De glutenvrije brownies blijven wel favoriet, maar deze waren zeker niet slecht. Door de yoghurt zit er een klein bijsmaakje bij waar ik zelf even aan moest wennen. Een standaard brownie heeft dit eigenlijk niet. Toch was het niet vervelend en zijn de brownies met veel liefde op gegaan.

Wat heb je nodig:
– 375 gram Griekse yoghurt
– 1 tl vanille extract
– 50 gram cacao poeder
– 200 gram suiker
– 140 gram bloem
– ½ tl baksoda
– Snuf zout
– 75 gram pure chocolade om te smelten
– Evt. 1 el melk
– 100 gram witte chocolade stukjes
– 100 gram melk chocolade stukjes
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius en bekleed een 20x20cm vorm met bakpapier aan alle kanten. Smelt dan 75 gram chocolade en laat deze iets afkoelen. Mix in een kom de griekse yoghurt, vanille, cacao, gesmolten en de suiker tot een egaal geheel. Meng in een andere kom de bloem, zout en baksoda en roer dit in twee gedeelten door het yoghurt mengsel. De textuur heeft van een chocolade mousse. Mocht het niet helemaal lukken om de bloem er door te roeren, voeg dan een eetlepel melk toe. Voeg als laatst de helft van de witte en melk chocolade stukjes toe en roer dit er doorheen.
Vul de bakvorm met het mengsel en verdeel hier de overgebleven chocolade stukjes over. Bak de brownie in 30 tot 35 minuten bakken gaar. Test het eventueel met een prikker, deze komt er met wat bruine vegen uit door de fudgy textuur. Laat de brownie een half uur in het bakblik staan, voor je hem verder laat afkoelen op een rooster. Je kunt de brownie het best in een afgesloten trommel bewaren, hij blijft dan ongeveer een week goed zonder uit te drogen.
11 Responses to “Griekse yoghurt brownies”
Ik heb de boter niet gemist, was lekker. Heb kwark gebruikt i.p.v. griekse Yoghurt. Maar zou denk ik de volgende keer toch weer een traditonele brownie bakken. Die is net wat smeuiger naar mijn idee. Bedankt voor het recept!
Heb ze net klaar en ja wat zijn ze lekker, ik ben fan, ze zijn helemaal fluffy zo lang ze nog warm zijn, hmm. De volgende keer doe ik nog noten erbij. Jouw recept is een aanrader
Zo te zien is het ongetwijfeld een smakelijk recept
Maar…….
Je gaat heden ten dage toch geen 2oo gram suiker ergens doelbewust in doen met je volle verstand?
Sorry maar dat is zo van voor 2000 toen we nog niet wisten hoe slecht suiker is dus
Gewoon vervangen door dadels, appelmoes of banaan , rozijnen er zijn genoeg alternatieven, of paar drupjes stevia, of als het dan toch een suiker moet zijn neem dadn een kokosbloesemsuiker, ahornstroop of maplesiroop dat zijn geen lege suikers en gewoon niet zoveel want er zit ook al suiker in die chocola en dan nog iets
Die vettigheid(boter of cocosolie) is zozeer de boosdoener niet, het is suiker dat in het lichaam wordt omgezet in vet
Hi Ineke, iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur qua bakken. Wanneer je geen suiker wil gebruiken zijn dat inderdaad goede alternatieven.
Beste Ineke,
Helen heeft een prachtige blog geschreven over bakken, waarbij het volgens mij niet zo zeer de bedoeling was om iets über gezonds op tafel te zetten. Anders had ze wel een recept gepost met wortel/bleekselderij/komkommer en een bakje hummus.
Ik vind de aanval dus een beetje overdreven, en daarnaast: alle door jou genoemde producten zijn ook gewoon suiker. Je lichaam ziet het verschil niet of dit binnenkomt via een banaan, dadel, of suikerklontje. Er zitten hoogstens een paar vitamines en vezels extra in.
Wil je hier meer over lezen? https://www.foodlog.nl/artikel/honing-is-ook-gewoon-suiker/
Helen, leuk geschreven, ik ga ze binnenkort een keer uitproberen! Normaal liggen brownies erg zwaar op de maag door de grote hoeveelheden boter. Hopelijk is dat probleem hiermee verholpen 🙂
Inderdaad thanks voor jou toevoeging,ik had ook al zoiets van Wat hoeveel suiker en hoezo boter weglaten…zo lijkt hij mij Wel lekker kolhydraatarm…wel goed recept,gaik echt maken we zijn gek op brownies
Kun je deze ook invriezen?
Hallo Mascha, dat heb ik niet geprobeerd maar lijkt me wel mogelijk.
Niet lekker. Ik ben altijd in voor een “gezondere” variant, maar dit recept vind ik echt niet lekker.
Hoi Theresia, smaken verschillen natuurlijk. Hopelijk vindt je een alternatief dat wel bij je smaak past.
Ik heb ze net voor de eerste keer gebakken en heel het gezin vindt ze lekker. Dat wordt een blijvertje!