Cookie cups met fruit
Cookie cups zijn in Amerika helemaal hot. Het is een koekje die in de bakvorm van een cupcake is gebakken waardoor je een cup krijgt. Natuurlijk vul je deze cookie cup met een heerlijke vulling en op pinterest staan al variaties genoeg. Tijd om dit zelf eens te proberen!
Mijn cookie cups heb ik gebakken in een normaal formaat cupcake bakvorm. Maar er is niemand die je stopt wanneer je een mini vorm (leuk voor een high tea!) of muffin vorm zou gebruiken. Dit recept is goed voor 12 cookie cups in een standaard formaat cupcake vorm.
Wat heb je nodig:
– 115 gram boter op kamer temperatuur
– 150 gram suiker
– 195 gram bloem
– 1 ei
– 4 gram bakpoeder
– 1 tl vanille extract
– Snuf zout
– 500 ml slagroom
– 500 ml slagroom
– 4 el suiker
– Fruit naar keuze, ik nam blauwe bessen, bramen en aardbeien.
– Fruit naar keuze, ik nam blauwe bessen, bramen en aardbeien.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de cupcake bakvorm in met wat bakspray of boter. Mix de boter en suiker tot een romig mengsel met een mixer of met de hand. Voeg dan het ei en de vanille extract toe en meng dit tot een egaal mengsel. Voeg beetje bij beetje de droeg ingrediënten toe en mix weer tot je een egaal mengsel hebt. Verdeel het koekjesdeeg evenredig over de vormpjes. Ik nam hier een ijsschep voor, waardoor ik in iedere cup evenveel deeg had. Druk het deeg goed in de vorm en druk daarna vanuit het midden het deeg ongeveer anderhalve centimeter langs de randen zodat je al iets van een cup ziet.
Bak de cookie cups 12 tot 14 minuten op 180 graden Celsius of tot ze goudbruin zijn. Laat de cups in de bakvorm wat afkoelen en druk de binnenkantjes wat aan met bijvoorbeeld de ijslepel of de bolle kant van een eetlepel zodat je iets meer van een holte krijgt. Haal de cups uit de bakvorm en laat verder afkoelen.
Mix de slagroom met de suiker tot een stevige slagroom en meng hier eventueel wat mascarpone (voor aangevette slagroom) of wat citroensap door voor een nog frissere smaak. Verdeel de slagroom over de volledig afgekoelde cookie cups en zorg dat het iets boven de rand van de cup uitkomt. Maak het fruit schoon en halveer dit eventueel. Verdeel het fruit over de vulling en eet smakelijk!
4 Responses to “Cookie cups met fruit”
Hoi Helen je hebt het in je recept over een mini cakes vorm. Kun je mij vertellen waar ik die kan kopen?
Dank voor de heerlijke recepten.
Mvg Peet
Bij diverse bakwinkels kun je mini cupcake vormen kopen van bijvoorbeeld het merk wilton. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een metalen, maar de xenos heeft ze bijvoorbeeld ook in siliconen.
Hallo Helen,
Wij (mijn zoontje Tobias en ik) hebben vanochtend de cups gebakken in een metalen cupcake-vorm. Ik heb de vormpjes van tevoren ingevet met boter. De cups kwamen echter (toch) niet goed los van de vorm .. althans .. uiteindelijk zijn ze er allemaal bijna ongeschonden uitgekomen, maar .. om dat te bereiken moest ik ze langs de zijkanten wat losmaken. Ik heb daar een aardappelschilmesje voor gebruikt en dat werkte best goed. Maar nu heb ik wel krasjes gemaakt in de anti-aanbaklaag. Dat vind ik wat zonde.
Mijn vraag aan jou: heb jij een tip? Werkt bakspray misschien beter dan boter ? Of is er een ander handigheidje om de cups uit de vorm te krijgen?
Alvast bedankt voor je tip.
Groetjes, Wilmie.
P.S. Ik kan nog niet zeggen of ze lekker zijn geworden, want we mogen ze pas proeven als opa en oma straks komen 😉
Hallo Wilmie,
Ik gebruik de bakspray van dr.oetker, werkt eigenlijk altijd perfect bij me.
Mocht je ze nog een keer bakken zou je ook nog twee strookjes bakpapier van ongeveer een centimeter dikte gekruist onder het deeg per holte kunnen plaatsen, zodat je ze met behulp hiervan uit de vorm kunt halen.
Eet smakelijk straks met Tobias en opa en oma!