Donuts met chocolade

Donuts, wie kent ze niet? Mijn broertje is er dol op en vroeg me dan ook al eeuwen om ze zelf eens te bakken. Wel donuts met chocolade natuurlijk! Samen doken we de keuken in, want hoe leuk is het om het dan zelf te gaan bakken. Het kneden was leuk, maar het wachten duurde volgens hem erg lang, toen het deeg moest rijzen.  Toch vond hij het eindresultaat meer dan de moeite waard! Gelukkig maar, inmiddels ligt zijn volgende donut ligt al weer klaar…
 
Met dit recept, wat ik aangepast heb van oh my foodness,  maak je zo’n 12 donuts die een diameter van 7 cm hebben. Van de restjes deeg die overblijven heb ik balletjes gerold, die samen met de donuts nog een uur hebben gerezen. Heerlijke ‘donut holes’, waar je als bakker van kan snoepen. Rol ze even door wat kristalsuiker na het bakken en genieten maar.Donuts met chocolade glazuur | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor de donuts
– 300 gram bloem
– 10 gram gist
– 40 gram boter op kamertemperatuur
– 45 gram suiker
– Snuf zout
– 120 ml handwarme melk
– 1 losgeklopt ei, maat L
Voor de decoratie
– 300 gram chocolade naar keuze, ik nam melk chocolade
– Sprinkels, hagelslag of andere decoraties
 

Bereidingswijze

Voeg de bloem samen met de gist in een grote kom en roer het even door elkaar met een garde. Voeg dan de boter in kleine blokjes toe en meng het geheel met deeghaken tot er grove deegkruimels komen. Roer dan de snuf zout en de suiker hier door.  Maak een kuil in het midden voor de melk en het ei  en kneed dit met de deeghaken tot een egaal geheel. Kneed het daarna zo’n 3 tot 5 minuten met de hand door tot een soepel deeg wat niet meer plakt. Vet dan een kom in en dek deze af goed af met folie wanneer je deeg er in zit. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. Bij mij duurde dit een uur en kwartier, maar dit ligt volledig aan de warmte in je huis.
 
Strooi wat bloem op je werkblad  en stort hier het deeg op. Druk in  één keer alle lucht uit het deeg. Rol het dan uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Steek met een grote uitsteker van zo’n 7cm in diameter de donuts uit en maak met een kleinere uitsteker het gat in het midden. Je hebt hier trouwens ook speciale donut uitstekend voor. Doe dit net zolang tot al het deeg op is. Leg de donuts op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek de bakplaat af en laat de donuts nogmaals een uur rusten. Ze rijzen dan nog iets, maar niet heel veel meer. Het deeg wat je overhoudt kun je natuurlijk tot balletjes draaien, voor de zogenaamde donut holes.
 

Bakken 

Verwarm vlak voor je uur voorbij is de zonnebloemolie in een wok of pan naar 180°C, zorg er voor dat de olie een constante temperatuur houdt. Op het moment dat de olie te warm is, verkleurd je donut te snel en wordt hij wat droog. Leg de donuts voorzichtig in de hete olie en bak ze om en om goudbruin, dit duurt hooguit anderhalve minuut per kant. Laat de donuts op een stuk keukenrol uitlekken. Laat de donuts volledig afkoelen voor je gaat decoreren.
 
Smelt de chocolade au bain marie. Zorg ervoor dat je 2/3e verwarmt en de overige chocolade hierin laat smelten, op die manier zorg je ervoor dat je chocolade straks mooi uithard. Dip dan een kant in de chocolade en decoreer hem voor het uitgehard is met sprinkles naar keuze. De donuts zijn de dag van het bakken het allerlekkerst. 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.