Gevulde koeken

Gevulde koeken! Veel heb je er niet voor nodig, maar wat zijn ze toch lekker! Dit recept is van de vader van Laura’s Bakery. Wat een geweldig recept voor deze heerlijke koeken. Zelf gebakken zijn ze natuurlijk altijd lekkerder. Het uitsteken heb ik gedaan met een glas, ik heb nog geen mooie grote (liefst met kartels!) uitsteker gevonden voor dit soort koeken.
 
Het enige wat ik veranderd heb aan het recept originele recept, is het toevoegen van water. Het deeg bleef bij mij namelijk kruimelen. Doe dit in kleine beetjes en stop wanneer het een samenhangend deeg vormt!
Ook mochten de mijne iets minder lang in de oven, ze waren wat aan de ‘knapperige’ kant, maar daar waren ze zeker niet minder lekker om!

Wat heb je nodig:

– 400 gram bloem
– 300 gram boter
– 250 gram witte basterdsuiker
– 1 ei
– 2 theelepels speculaaskruiden
– 250 gram amandelspijs
– Water naar wens
– Halve amandelen
 

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 160 graden celcius en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Alle droge ingrediënten (de bloem, basterdsuiker en de speculaaskruiden) meng je in een kom goed door elkaar. Snijd de boter in kleine stukjes de boter in kleine blokjes en voeg deze aan het mengsel toe. Kneed alles tot een gelijkmatig deeg. Blijft het deeg brokkelen? Voeg dan een paar druppen water per keer toe, tot het een samenhangend deeg is.

Zelf rol ik deeg altijd uit op een stuk bakpapier. Maar je aanrecht bestuiven met bloem werkt ook altijd. Rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte en steek hier met een steker (of een glas!) rondjes uit. Zorg wel dat je een even aantal hebt, de gevulde koeken worden gevuld met spijs en een ‘dekseltje’ is dus nodig. Verdeel de amandelspijs in gelijke parten en maak hier schijfjes van.

Gevulde koeken voor het bakken

Leg plakjes deeg voor de onderkant op de bakplaat en leg hier de schijfjes amandelspijs overheen. Maak de randjes van het nog zichtbare deeg met water een klein beetje vochtig. Plaats de andere rondjes over de amandelspijs heen en druk de randjes zachtjes aan. Om de koeken mooi rond te krijgen kun je de koek in zijn geheel nogmaals uitsteken. Zelf heb ik dit niet gedaan, hier thuis hebben ze liever ‘zoveel mogelijk koek’, haha! Bestrijk je koeken met een geklopt eitje en decoreer ze met aantal halve amandelen in de koeken en smeer ze nog een keer in met het geklutste eitje.

Bak de koeken in ongeveer 30 tot 35 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze wel even op de bakplaat afkoelen, door het afkoelen worden de koeken wat steviger en kun je ze daarna rustig laten afkoelen.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.