It’s a girl! – Vanille cupcakes

De afgelopen week was ik erg druk met het herschrijven van mijn afstudeeronderzoek. De vraag of ik mini cupcakes wilde bakken voor de (net gister geboren) geboren Fleur was dan ook een welkome afwisseling! Mijn tante (de ‘nieuwe’ oma) gaf me de volledige vrijheid om te doen wat ik wilde. Als het maar wel met roze was. It’s a girl!
 
In mijn hoofd had ik al tig ideeën, maar op zaterdag aan het eind van de middag met als deadline de volgende avond, werd het al vrij snel iets simpels. Een vanille mini cupcake met een toef van Swiss meringue botercrème met een frambozen smaakje en wat roze kleurstof. Afgemaakt met wat sprinkels en een vlindertje van fondant met de naam van het pasgeboren meisje, geschreven met een foodstift.

Wat heb je nodig:

Voor de mini cupcakes (ongeveer 30 stuks)
– 125 gram zelfrijzend bakmeel
– 125 gram boter
– 125 gram kristal suiker
– 1 tl vanille extract
– 2 eieren
– 2 el melk
Voor de decoratie
– Roze fondant
– Roze/wit musketzaad
– Zwarte foodstift
 

Bereidingswijze

Het klinkt gek, maar je begint met de fondant, omdat je hier op gaat schrijven. Kleur je fondant (of koop voorgekleurde fondant) en rol dit dun uit. Steek hier het vormpje naar keuze uit in een mini variant. Zelf kocht ik bij de action wat mini klei uitstekertjes die ik een rondje in de vaatwasser heb laten meedraaien. Het vlindertje wat ik gebruikt heb zat in een klei uitsteker set die ik bij de pipoos kocht. Laat de uitgestoken vormpjes drogen aan de lucht tot ze hard aanvoelen. Voor zoiets kleins is het niet nodig om te werken met bijv. tylosepoeder om de decoratie hard te laten worden. Het blijft nu eetbaar. 
 
Begin dan met de cupcakes door de oven op 165 graden Celsius voor te verwarmen. Meng de boter met het suiker in een kom tot glad mengsel. Mix dit zo’n 3 minuten tot het wat witter is en luchtig. Voeg hier dan steeds een ei bij en mix dit tot het ei is opgenomen. Voeg daarna de vanille toe en voeg dan beetje bij beetje het zelfrijzende bakmeel toe tot je weer een glad beslag hebt. Mix als laatst de melk erdoor. Bak de cupcakes in zo’n 15 tot 17 minuten op 165 graden Celsius. Laat de cupcakes daarna goed afkoelen. 
 
Maak het recept van de swiss meringue botercreme volgens de blogpost waar ik naar gelinkt heb en spuit toefjes met een stervormig spuitmondje op de cupcakes. Besprenkel ze met wat roze/wit musketzaad.

Schrijven op fondant

Wanneer je op fondant wil gaan schrijven moet je er wel voor zorgen dat het goed de tijd heeft gehad om te kunnen drogen. Zelf heb ik dit een avond en nacht laten drogen, voor ik de volgende ochtend op alle 80 (extra is altijd handig, er braken er een aantal tijdens het schrijven) de naam Fleur geschreven. Jeetje, das geen grap uiteindelijk. Ik merkte aan mezelf dat ik goed ging twijfelen na ongeveer de helft of ik het wel goed schreef, geen letters omdraaide of dat het wel leesbaar was welke naam ik schreef. Leg de decoraties daarna op de cupcakes.

Het werden maar liefst 135 mini cupcakes. Niet zo heel veel werk zou je verwachten, aangezien ze zo klein zijn. Maar juist dit vraagt wat meer aandacht voor de netheid. Nu had ik nog één mini cupcake doos liggen en moest ik zelf wat inventief aan de knutsel om het toch netjes te kunnen vervoeren. Uit een grote taartdoos heb ik een soort raster gesneden van stroken waar zo’n 7 mini cupcakes naast elkaar konden staan. Het is niet de ultieme oplossing, maar voor nood toch erg handig! Ook de mini cupcakebewaardoos van de Xenos is niet ideaal voor cupcakes met een toef… Toch maar even wat extra cupcake doosjes inslaan!

 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.