Krakelingen

Krakelingen, wie kent ze niet! Dat bladerige koekje met wat suiker (en soms kaneel) in die bijzondere vorm. Heerlijk bij een kopje koffie of thee… en ze zijn zo gemaakt! Helemaal wanneer Rudolph het even voor doet in zijn Bakery.
 
Bladerdeeg is iets wat wij altijd wel in de diepvries hebben liggen. Dit is dan ook een koekje wat je in een handomdraai maakt. Handig dus, wanneer je visite krijgt en hier eigenlijk niet op gerekend hebt!

 Wat heb je nodig:

– 4 plakjes bladerdeeg
– 1 eidooier + klein scheutje room
– Ongeveer 50 gram suiker (ik heb rietsuiker gebruikt)
– Snufje kaneel (kan ook prima zonder!)
 

Bereidingswijze

Laat de bladerdeeg licht ontdooien en leg dit op elkaar. Strooi onder het ‘stapeltje’ wat bloem en doe dit ook aan de bovenkant. Begin daarna met het uitrollen, tot je een lap deeg hebt die net zo groot is als 4 plakjes bladerdeeg in een vierkant. Strooi tussen de laagjes geen bloem, op die manier plakt het deeg aan elkaar tijdens het rollen. Door bloem te gebruiken blijft het ‘plak effect’ weg.
 
Wanneer je dit hebt uitgerold tot een groot vlak, snij je met een mes of pizza snijder het deeg in repen. Zorg wel dat dit even dik is, zo worden je krakelingen het mooist. Lukt dit niet? Niet getreurd, tegenwoordig verkopen ze ook krakelingen die een staaf vorm hebben. Gewoon snijden in reepjes en verder met het recept.
rollen1
 De krakelingen vorm is niet heel moeilijk. Neem een lange reep deeg en maak hier een grote U vorm van, probeer het deeg zo plat mogelijk te houden terwijl het in een bocht komt te liggen. Het deeg is flexibel, dus dit kun prima platdrukken en wat mooier maken door de plooi weg te werken. Laat ze daarna kruislings over elkaar gaan, alsof je je armen vouwt en druk ze aan het deeg vast waar de uiteinden het deeg raakt.
 
Kluts de dooier met een beetje room en kwast hiermee het deeg in. Het deeg krijgt dan een lekker kleurtje en de suiker/kaneel blijft goed plakken! Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten rusten, terwijl de oven aan het voorverwarmen is op 180 graden Celsius en bak het daarna in ongeveer 25 minuten gaar.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.