Pecannoten kaneel broodjes

Het maken van kaneel broodjes stond al heel lang op mijn ’to bake’ lijstje. Zelfs al ver voor ik besloot om blauwe bes en citroen broodjes te maken. In de zomer denk ik namelijk niet meteen aan een kaneelbroodje, maar is kan het natuurlijk prima met zomerse smaken! Na het succes van mijn vorige broodjes, moest het er dan echt van komen! Natuurlijk gebruikte ik het heerlijke luchtige deeg van Levine weer, van haar blog ‘uit de keuken van Arden’.
 

De pecannoten kaneel broodjes heeft zij op een andere manier gevormd voor deze kaneel broodjes, wat erger sierlijk staat. Toch ben ik een echte sucker voor deze broodjes wanneer ze opgerold zijn. Iets in me vind dit namelijk de lekkerste manier. Ik denk dat het te maken heeft met de manier waarop je dit broodje uit elkaar kan ‘rollen’ terwijl je hem eet. Uit het recept haalde ik 12 broodjes met een mooi formaat. Heerlijk voor bij de koffie of als onderdeel van je brunch! Ik heb over de broodjes geen glazuur gemaakt, zoals bij de blauwe bes citroen broodjes. De broodjes zijn na het bakken heerlijk sticky van de suiker in aan de binnenkant van de broodjes waardoor ik het bij deze pecannoten broodjes niet nodig vond.
Pecannoten kaneel broodjes | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor het deeg
– 400 gram tarwebloem
– 5 gram instant gist
– 180 gram melk (ik nam halfvol)
– 1 ei maat L
– 50 gram suiker
– 55 gram zachte ongezouten boter
– 7 gram zout
Voor de vulling
– 25 gram gesmolten boter
– 100 gram suiker
– 40 gram pecannoten in stukjes
– 1,5 tl kaneel
 

Bereidingswijze

Deze broodjes zijn echt onwijs luchtig! Sinds ik op de broodbakmachine van mijn moeder een kneed en rijs functie vond, gebruik ik deze het liefst voor het kneden en de eerste rijs. Het is bij ons in huis namelijk erg lastig om een goed plekje te vinden om het deeg voldoende warmte voor het rijzen te geven. Bij gebruik van een broodbakmachine voor dit klusje, voeg dan alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de machine. Laat dit zo’n 15 minuten kneden en tijdens de rijsfunctie tot het dubbele volume rijzen. 
 
Voor het kneden van het deeg in een staande mixer, voeg je de helft van de bloem, de gist, de suiker en de boter in de kom van de mixer. Wrijf de boter er met je vingertoppen door zodat het alvast egaal verdeeld is. Meng daarna de melk en het ei toe en meng met de platte klopper door elkaar. Meng vervolgens 3 minuten op de een-a-hoogste stand, tot een egaal deeg. Voeg daarna het zout en de rest van de bloem toe en meng dit in de machine met de deeghaak op een middelhoge stand, in ongeveer 15 minuten tot een mooi en soepel deeg. Het deeg laat dan vanzelf los van de wanden van de kom, maar zal aan de onderkant nog iets plakken, denk hierbij aan het plakrandje van een post-it blaadje. Vet de kom dan lichtjes in en zet het afgedekt weg, zodat het deeg in ongeveer 1,5 uur kan rijzen tot het verdubbeld in volume is.
 

Vormen en de twee de rijs

Bekleed dan twee bakplaten met bakpapier, waar de broodjes straks hun tweede rijs op doorbrengen en op worden gebakken.
 
Het deeg rolt makkelijker na een korte rustperiode op een licht ingevette werkplek. Dit doe je door het op je werkplek te storten, de lucht eruit te drukken en het dan afgedekt zo’n 10 tot 20 minuten te laten liggen. Rol het deeg uit tot een rechthoek van zo’n 50 x 25 cm. Meng de suiker en kaneel voor de vulling met elkaar. Verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg en bestrooi het gelijkmatig met het suiker mengsel en strooi hierover de stukjes peccannoot. Laat wel de randen vrij wanneer je gaat bestrooien. Rol het deeg dan strak op aan de lange zijde en zorg dat je van begin, midden tot eind een even dikke rol hebt. Zorg ook dat de naad aan de onderkant ligt.  Snij de rol dan in 12 gelijke stukken en leg deze met de spiraal vorm naar boven. Druk het een beetje plat en dek het nogmaals af. Zelf doe ik dit door twee pedaalemmerzakken om mijn bakblik te schuiven, waardoor er geen lucht in kan en de broodjes goed kunnen rijzen. Deze tweede rijs duurt ook ongeveer een uur.
 
Verwarm zo’n 15 minuten voor het einde van de rijstijd de oven voor op 180 graden Celsius. Wanneer je deeg wederom bijna verdubbeld is is het tijd om de broodjes te bakken. Bak de pecannoten kaneel broodjes in het midden van de oven in zo’n 15 tot 18 gaar en bruin. Haal ze na het bakken snel van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster. De onderkant blijft sticky, door de suiker en kaneel die is gaan karamelliseren. Dit word bij het afkoelen aan de randjes van de broodjes erg hard en is niet meer lekker om te eten. Mocht je net als mij een kleine oven hebben, kun je de broodjes prima in twee delen.
 
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Pecannoten kaneel broodjes”
  1. Judith says:
  2. HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.