Appel kaneel cake donuts

Er zijn tegenwoordig zoveel leuke bakvormen en bak apparaten te vinden dat ik het bijna zonde vind om ze allemaal aan te schaffen. Hoewel ze leuk zijn en blijven, gebruik ik ze in de realiteit maar erg weinig. Toen ik de kans kreeg een mini donut maker te lenen, greep ik die dan ook aan. Appel kaneel cake donuts leken me een leuke variatie in mijn baksels!
 
Ik wilde eens uitpakken met de decoratie, dus werden het deze feestelijke donuts met een bruine suiker glazuur en pecannoten. Die passen natuurlijk perfect bij appel kaneel cakejes! Met dit recept maakte ik 44 mini donuts, maar mini is vergelijken met een mini cupcake. Bak je dit in een grotere donut vorm zit je rond de 10 cake donuts.
Appel kaneel cake donuts | HandmadeHelen

Wat heb je nodig

Voor de cake donuts
– 30 gram gesmolten boter
– 25 ml zonnebloemolie
– 120 ml melk
– 75 gram suiker
– 1 ei maat L
– 1 tl vanille extract
– ½ tl citroenrasp
– 190 gram bloem
– ¾ tl bakpoeder
– 1/8e tl baksoda
– Snuf zout
– 1 tl kaneel
– 1 geraspte appel (ik nam een medium formaat elstar)
Voor de glazuur
-120 gram rietsuiker
– 90 ml melk
– 10 gram boter
– 120 gram poedersuiker
– 60 gram fijn gehakte pecannoten
 

Bereidingswijze

Ik bakte de donuts in ongeveer 2/3 minuten gaar in een donut maker, maar in de oven duurt het ongeveer 10 minuten op 200 graden Celsius. Verwarm beide in ieder geval voor, zodat ze goed op temperatuur zijn.
 
Mix voor het beslag de gesmolten boter, olie, melk, het ei, citroenrasp, de suiker en de vanille extract tot een glad mengsel met een garde. Voeg hier dan de bloem, zout, kaneel, bakpoeder en baksoda aan toe. Roer ook dit met de garde tot een egaal mengsel. Rasp dan de appel met een grove rasp en roer dit nog kort door je beslag. Vul een spuitzak met je appel kaneel mengsel. Spray de bakvorm in met wat bakspray en bak de cake donuts zoals hierboven beschreven.
 
Wanneer alle cake donuts gemaakt zijn maak je de glazuur. Belangrijk is om dit op het einde te doen, omdat deze warm moet zijn tijdens het dippen. Breng hiervoor de melk en rietsuiker aan de kook en laat dit zo’n 4 tot 5 minuten koken op een middelhoog vuur. Haal de pan dan van het vuur en roer er de boter door. Als laatst mag de poedersuiker erbij, waardoor het mengsel wat dikker en steviger wordt. Dip alle donuts eventueel met behulp van een tang (de glazuur is warm!) en leg ze op een rooster om af te koelen. Strooi voor de glazuur wat opdroogt de pecannoten erover ter decoratie. Mocht de glazuur harder worden en je moet nog dippen, verwarm hem dan nog kort iets zodat het dippen weer soepen verloopt.
 
Het maken kost niet heel veel tijd en de donuts zijn ook op de dag zelf het allerlekkerst. Door het natte beslag en de glazuur wordt het in een afgesloten trommel niet mooier op, al blijft de smaak goed!
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.