Sprits koekjes met de koekjespers

Het is schandalig hoelang mijn koekjespers ongebruikt in de kast heeft gelegen. Ik kreeg hem voor mijn verjaardag vorig jaar, maar wist niet zo goed wat ik er nu mee kon. Hij is van 24kitchen overigens en werkt onwijs goed. Bij de pers horen plaatjes die het deeg vormen. Naast leuke bloemetjes en rondjes kwam ik ook een kerstboom variant tegen. Perfect dus om deze feestelijke periode eens te testen met sprits koekjes deeg!
 
Ik maakte een flinke assorti met dit recept. Het formaat koekjes uit de pers is niet heel groot, wat er voor zorgt dat ik na het bakken ongeveer 80 koekjes had. Perfect dus om diverse vormpjes en decoraties op dit recept los te laten. Ik decoreerde ze met m&m’s en musketzaad die meegebakken werden, maar dip ze ook vooral in de chocolade om ze daarna te versieren.
Sprits koekjes met een koekjespers | HandmadeHelen

Wat heb je nodig

– 280 gram zachte boter
– 100 gram poedersuiker
– 1 eidooier maat L
– 2 el melk
– 1 tl vanille extract
– 330 gram bloem
– 80 gram maizena
– Snuf zout
Decoratie
– Musketzaad in kerstkleuren
– Rode en groene m&m’s
 

Bereidingswijze

Mix met een (hand)mixer de zachte boter samen met de poedersuiker, eidooier, melk en vanille extract tot een romige zalvige massa, dit duurt ongeveer 3 a 4 minuten. Voeg het zout, de bloem en de maizena toe en mix dit kort door. Het mengsel moet samen komen maar niet plakken aan je vingers. Het voelt bijna als een fijne aardappelpuree qua textuur.
 
Bekleed een bakplaat of dienblad met bakpapier en verwarm de oven alvast voor op 185 graden Celsius. Vul de koekjespers met wat mengsel en gebruik hem volgens de aanwijzingen van de koekjespers. Hou wat afstand tussen de koekjes. Decoreer de koekjes alvast met wat musket zaad en m&m’s en zet de bakplaat daarna zo’n 15 a 20 minuten in de koelkast. De koekjes houden daarna goed hun vorm tijdens het bakken. Met dit deeg vulde ik zo’n 5 bakplaten met koekjes die ik achter elkaar kon afbakken. Bak na het koelen de koekjes in 12 minuten goudbruin en laat ze daarna op het bakpapier afkoelen op een rooster. 
 
Bewaar de koekjes in een afgesloten koektrommel zo’n anderhalve week. Ze zijn dus goed voor te bereiden om tijdens de feestdagen een grote lading koekjes te hebben. Ze zijn ook erg leuk om cadeau te doen, stapel ze dan op in een mooie trommel, strik erom met een kaartje en voila!
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.