Tiramisu taart
Ik loop al jaren met het idee voor deze tiramisu taart en steeds stelde ik hem weer uit. Niet omdat hij zo ingewikkeld is, maar omdat ik hem het liefst met kerst wilde maken. Hij zou namelijk ook perfect zijn als dessert. Toen mijn vader afgelopen week jarig was, besloot ik dat ik hem dan nu eindelijk moest en zou maken. Het bleek dan ook een ware hit!
Normaal gesproken val ik bij dit soort taarten altijd terug op mijn luchtige biscuit. Toch kriebelde het om eens een ander recept uit te proberen, waardoor ik terecht kwam op een Italiaanse sponscake. In theorie net zo’n luchtig biscuit, maar zonder olie of boter. Hierdoor is het dus een perfecte basis wanneer je lactosevrij wil bakken en hem vult met een lactosevrije vulling.
Wat heb je nodig:
Voor de Italiaanse sponscake van 20 cm
– 280 gram eieren (bijna 6 eieren maat M)
– 120 gram kristalsuiker
– 125 gram bloem
– 15 gram maizena
Voor de vulling
– 400 ml slagroom
– 300 gram mascarpone
– 6 el kristalsuiker
– 1,5 tl vanille extract
Voor de koffie siroop
– 60 ml water
– 50 gram kristalsuiker
– 5 gram espresso poeder
– Optioneel een scheutje likeur
Decoratie
– Chocolade vlokken
– Cacao poeder
Bereidingswijze
Begin met het bakken van de sponscake. In tegenstelling tot mijn vaste recept, is deze vrij simpel om te maken. Wel raad ik je aan dit met een staande mixer te doen, zodat je in de tussentijd iets anders kunt voorbereiden of doen. Vet alvast een 20 cm vorm in met bakspray en verhoog eventueel de rand met wat bakbapier.
Weeg je eieren goed af, dit zorgt namelijk voor het beste resultaat. Meng dit met de suiker en klop dit minimaal 15 minuten, tot het licht en flink in volume is verdubbeld. Om te testen of het echt luchtig genoeg is, kun je een lepel ei uit de kom halen en dit bovenop de rest laten vallen. Wanneer het er bovenop blijft liggen is het voldoende geklopt. Zeef dan de maizena en bloem met elkaar en zeef dan kleine beetjes van het bloem mengsel door het geklopte ei, waarbij je met een houten lepel het beslag langzaam door blijft spatelen. Vul de bakvorm, maar tik er niet mee op het aanrecht en laat hem zoals het is. Bak de sponscake in ongeveer 30/40 minuten gaar op 155 graden Celsius.
De koffie siroop gebruik je om de sponscake wat smaak mee te geven, net als je normaal met lange vingers zou doen. De cake is hierdoor meteen wat smeuïger. Je houdt wat koffie siroop over, maar dit is ook heerlijk over een vanille cake. Meng alle ingrediënten met elkaar in een steelpannetje en roer dit even goed door. Laat het daarna op middelhoog vuur met af en toe roeren zo’n 10 minuten bubbelen. Laat het dan goed afkoelen en voeg eventueel een scheutje likeur toe aan het afkoelende mengsel.
Het decoreren
Klop de slagroom stijf met de suiker en het vanille extract. Voeg dan beetje bij beetje de mascarpone toe en meng dit tot een egaal en stevige roommengsel. Snij de sponscake in drie lagen, waarbij iedere laag tijdens het opbouwen besprenkelt wordt met koffie siroop. Verdeel dan een deel roomvulling over en leg er nog een laag sponscake op. Besprenkel ook deze weer met koffie siroop en vul de laag. Bij de laatste plak besprenkel je hem met koffie en leg je deze kant op het roommengsel. Bestrijk de buitenkant met wat room en druk wat chocolade vlokken op de buitenrand. Het witte mag je blijven zien, het zou zonde zijn als de chocolade gaat overheersen.
Wat ik zelf altijd mooi vind aan een tiramisu, is een gebobbelde bovenkant van allemaal kleine dopjes. Dit moest en zou dan ook de bovenkant worden voor deze taart. Met een glad spuitmondje spuit je de dopjes bovenop de taart. Bestrooi deze dan licht met wat cacao poeder. De taart is het lekkerst wanneer hij even heeft gestaan, op die manier vermengen de smaken zich goed. De sponscake is natuurlijk door de siroop niet meer zo luchtig als voor het vullen, maar hij smaakt wel dubbel zo goed!
10 Responses to “Tiramisu taart”
Ziet er prachtig uit Helen! Ik heb hem opgeslagen, want ik wil hem zeker eens gaan proberen. 🙂
Dankje! Hij is hier meteen op het favorieten lijstje gekomen!
Ziet er prachtig en heerlijk uit Helen. Sinds ik de taart opgeslagen heb wordt ie dagelijks door anderen gerepind…heet dat zo, ik ben nog niet zo thuis op Pinterest. Ik ga hem zeker een keer maken. Dank je wel voor het recept!!! 🙂
Hoi Cemelia, wat leuk om te horen! Klopt helemaal, dat repinnen.
Succes met bakken als je er aan toe bent!
Dankjewel voor dit geweldige recept ,het is een favoriet in de familie, vorige week voor de bruiloft van dochter gemaakt , kreeg vandaag nog complimenten dus bij deze heb ik ze doorgegeven.
Wat leuk om te horen!
Hoi, ik heb hem geprobeerd vandaag maar die koffiesiroop lijkt maar niet te lukken en word helemaal hard en korrelig 😔
Hi Maite, wat vervelend! Het klinkt alsof het te hard gekookt heeft. Heb je alles goed in het water opgelost door te roeren voor het ging borrelen?
Hmmmm, het kan wel dat het wat te hard heeft gekookt 🤔🤣 nou ik ga het zeker nog eens proberen hoor. Dankjewel
Er staat een geweldige Tiramisutaart in de koelkast te rusten.
Alles volgens bovenstaande bereid. Ging perfect, mede door de Kitchenaid keukenmixer welke het sponsbeslag zeer luchtig heeft geklopt.
Leuk om te maken, vanavond de familie verrassen met deze geweldige taart
Dank voor het delen van dit recept.
Groet
Paul