Vanille caramel cupcakes

Na veel recepten van Rudolph van Veen gebakken te hebben, kon dit recept uit zijn cupcake boek niet ontbreken! Ik maakte zijn vanille caramel cupcakes die versierd werden met vanille botercrème, caramel saus, fudge en chocolade!

Oké, eerlijk is eerlijk… ik heb me niet helemaal braaf aan zijn recept gehouden. Wel voor de cupcakes, puur omdat ik nieuwsgierig was hoe deze zouden smaken.. Maar voor de botercrème heb ik mijn swiss meringue aangehouden en voor de caramel saus de saus die ik onlangs al deelde bij de perencake. Ook Hawaïaans zeezout kon ik nergens vinden…. 

Wat heb je nodig:

Voor de cupcakes
– 200 gram bloem
– 1 el bakpoeder
– 220 gram suiker
– 1 ei
– 180 ml melk
– 60 ml zonnebloem olie
– 1 el vanille extract
Voor de decoratie
– 100 gram caramelfudge
– 50 gram gesmolten chocolade
– Half recept vanille Swiss merengue botercrème
Voor de caramelsaus
– 100 gram suiker
3 el water
150 ml slagroom (licht verwarmd)
 

Bereidingswijze

Begin met het maken van de caramelsaus, het afkoelen duurt lang. Doe in een hoge steelpan de suiker met het water en laat dit koken zonder te roeren. In een andere pan verwarm je de slagroom lichtjes, zodat het temperatuurverschil tussen de caramel en de slagroom niet te groot wordt. Anders krijg je namelijk een onwijs vieze keuken door het gebubbel van de caramel en ed slagroom. De caramel kan namelijk zo’n 180 graden celsius worden, dus proef pas wanneer het volledig is afgekoeld! Wanneer de caramel mooi bruin word begin je te roeren met een garde en voeg je de slagroom toe. Schrik niet, het bubbelt omhoog!
 
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius en begin met het zeven van de bloem met het bakpoeder. Voeg als laatst de suiker toe en hou dit apart. Doe in een andere kom het ei, de melk en de zonnebloem olie en mix dit goed. Voeg beide mengsels bij elkaar en mix het beslag tot een glad beslag.  Vul de cupcake papiertjes voor driekwart en bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar. Een prikker moet er schoon weer uitkomen. Mix ondertussen je botercrème zoals beschreven staat in bovenstaande link.

Het decoreren

Wanneer de cupcakes zijn afgekoeld vul je een spuitzak met vanille botercrème een een rond spuitmondje. Maak hiermee een dijkje rondom de cupcake van 1 a 2 laagjes, zodat hier wat carmel saus in kan. Snijdt de fudge in kleine blokjes en leg die rondom in de botercreme. Smelt de chocolade au bain marie en doe dit in een cornetje of gebruik een mes om wat chocolade over de cupcake te laten druipen.
 
De cupcakes waren de dag zelf het lekkerst, toch smaakte de cupcake niet verkeerd! Het was niet overheersend en paste heerlijk bij elkaar! Het recept is voor 12 cupcakes en die kon ik ook precies uit het beslag halen.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.