Vanille muffins

Een goed basisrecept voor vanille muffins ontbrak nog in mijn repertoire. Ik  bakte al wel eerder zoete aardappel muffins en granola muffins die hier goed in de smaak vielen, toch was ik nog niet klaar met de muffin. Hoewel een muffin vaak broodachtig qua textuur is, vind ik een iets luchtigere variant vaak lekkerder. Door online wat muffin recepten met elkaar te vergelijken, ben ik de keuken in gedoken en kwamen deze heerlijke luchtige muffins uit de oven.
 
De muffins heb ik in cupcake papiertjes gebakken die ik bij de hema kocht, tegenwoordig liggen ze helaas niet meer in de schappen. Ze zijn perfect voor deze muffins, aangezien ze niet zo heel groot zijn. Wil je grotere muffins bakken in hogere of grotere papiertjes, verdubbel dan het recept voor de muffins.
Vanille muffins | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor 10 medium formaat muffins
– 1 ei maat L
– 125 ml melk
– 65 ml zonnebloemolie
– 1 tl vanille extract
– 110 gram kristalsuiker
– 200 gram bloem
– ½ tl zout
– 1½ tl bakpoeder
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een standaard cupcake/muffin vorm alvast met papiertjes. Om de muffins dat beetje luchtigheid te geven, begin je met het opkloppen van het ei. Door deze minimaal een minuut goed te mixen creëer je net dat beetje extra luchtigheid in je beslag. Roer hier kort de melk, zonnebloemolie en vanille door. 
 
Meng dan de suiker, bakpoeder en zout met elkaar en roer dit met een spatel in een paar bewegingen door het natte mengsel. Wat klontjes zijn niet erg. Door zo min mogelijk te mengen krijg je de beste structuur tijdens het bakken. Verdeel het beslag over de papiertjes, waarbij je tot een halve centimeter onder de rand mag vullen. Op die manier krijg je straks door het rijzen een mooie bolling op je muffin. Ik doe dit het liefst met een ijslepel, zodat je precies weet dat iedere muffin evenveel beslag heeft.
 
Bak de muffins op 180 graden Celsius in zo’n 20 tot 25 minuten goudbruin, of test met een prikker in het midden van een muffin of het er schoon uitkomt. Laat de muffins volledig afkoelen voor je ze in een afgesloten trommel bewaard.
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.