Chocolade suikerkoekjes

Met goede basis recepten kun je een boel variaties maken. Zo deelde ik een paar jaar geleden al mijn standaard recept voor suiker koekjes, waar ik in de afgelopen jaren al veel koekjes mee heb gemaakt. Bijvoorbeeld deze glas in lood koekjes, die je dus ook heel goed met het chocolade suiker koekjes deeg kunt maken, waardoor je chocolade suiker koekjes hebt.
 
In dit recept vervang je wat bloem voor cacao, waardoor je een mooie donkere kleur en die lekkere chocolade smaak krijgt. Ideaal voor wat variaties tussen alle koekjes. Ze behouden hun vorm in de oven net zo goed als als de vanille suiker koekjes en ruiken stiekem iets lekkerder, maar de geur van chocolade vind ik dan ook heerlijk.
Chocolade suiker koekjes | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 225 gram boter op kamertemperatuur
– 200 gram witte basterdsuiker
– 1 ei maat L
– 1 theelepel vanille extract
– Halve tl zout
– 370 gram bloem

– 50 gram cacao
 

Bereidingswijze

Mix de boter met de suiker tot een romig mengsel voor zo’n 3 minuten. Voeg daarna het vanille extract en het eitje toe en mix tot het goed is opgenomen. Dan mag de helft van de bloem samen met het zout toe en mix dit met beleid tot het opgenomen is. Voeg dan de cacao met de overige bloem toe, tot je een deeg hebt wat je daarna met de hand nog even goed doorkneed. Laat het deeg als een platte schijf in plastic folie of en ziplock zak zo’n 2 uur koelen in de koelkast.
 
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Voor gebruik rol je het deeg uit tot zo’n 4 mm dikte, waarbij je egaal kunt rollen door bijvoorbeeld twee even dikke verfstokken te gebruiken waar je op rust met je deegroller. Deze dienen als geleiders in het egaal uitrollen. Steek of snij je koekjes uit. Laat ze nog even een minuut of 10 koelen in de koelkast. Bak ze daarna zo’n 15 minuten op 175 graden Celsius. Bij deze koekjes zie je geen verkleuring, maar nadat je ze uit de oven haalt harden ze goed uit. Laat ze na het bakken goed afkoelen op een rooster.
 
Ik vries het overgebleven deeg graag in, zodat ik altijd een beetje kan pakken voor wat koekjes. Laat het dan wel ontdooien in de ziplock zak waarin je het ingevroren hebt. Je kunt dan in een handomdraai chocolade suiker koekjes bakken.
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *