Snickerdoodles

Voor deze foodblogswap mocht ik rondneuzen op de blog van Aranka van natriumarm, zoals de naam al zegt kookt en bakt zij recepten die zo min mogelijk natrium bevatten. Door de handige informatie zie je bij Aranka precies de hoeveelheid die in het recept voorkomt. Ook de vergelijkingen die ze maakt met vervangende kant en klare producten vond ik erg leerzaam! Omdat ik het wel weer eens tijd vond voor koekjes (al heb ik lang getwijfeld) koos ik voor snickerdoodles!
 
Dat snickerdoodles koekjes zijn met een grappige naam wist ik wel, vooral in Amerika schijnen deze koekjes veel gemaakt te worden en worden ze verwerkt in andere heerlijk uitziende baksels. Het koekje heeft niets met snickers te maken en ook niets met doodles (honden), maar ze zijn wel heerlijk!
 
Aranka gebruikt in haar recept een half ei, omdat ik nog geen andere plannen had waar een half ei in voor zou komen (of om een omelet te bakken) heb ik het recept verdubbeld. Ik haalde hierdoor 20 koeken van redelijk formaat uit dit deeg.

Wat heb je nodig:

– 120 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
– 110 gram witte basterd suiker
– 110 gram bruine basterdsuiker (ik nam donkere)
– 1 ei
– 2 tl vanille extract 
– 1 gram nootmuskaat
– 5 gram bakpoeder
Voor de buitenkant
– 1,5 el witte basterdsuiker
– 1 el kaneel

Bereidingswijze

Mix met de mixer de boter luchtig, voeg daarna de suiker bij de boter en klop dit weer goed luchtig, tot het wat lichter van kleur is. Bij deze stap is het echt belangrijk goed te mixen, zelfs liever iets langer dan te kort. Wanneer de suiker niet goed door de boter kan worden opgenomen krijg je straks koekjes die binnen no-time onwijs hard worden.

Voeg het ei toe (wanneer je het halve recept maakt kluts dan je ei en voeg de helft toe) samen met de vanille extract en klop weer tot het luchtig is. Zeef de bloem, nootmuskaat en het bakpoeder door dit mengsel en meng dit met de deeghaak van je mixer. Bekleed je bakplaat met bakpapier en mix in een klein schaaltje de suiker en kaneel voor de buitenkant.

Aranka vormde met haar handen steeds kleine balletjes van ongeveer maatje walnoot. Zelf heb ik mijn kleine ijsknijper gebruikt, gewoon omdat ik dit een onwijs handige koekjes  tool vind. Rol balletjes en haal deze door het suiker en kaneel mengsel zodat de buitenkant een bedekt laagje heeft.  Leg ze op de bakplaat en laat ze afgedekt met plastic folie zo’n 20 minuten in de koelkast opstijven.

 
Na de 20 minuten verwarm je de oven voor op 180 graden celsius en druk je de balletjes aan. Bak ze in zo’n 13 minuten gaar, waarbij de zijkanten stevig zijn maar de koekjes nog wat zacht aanvoelen in het midden. Door het afkoelen op een rek harden ze nog iets verder uit, al blijft het een zacht/chewy koekje.
 

Mijn koekjes

Mijn snickerdoodles lijken totaal niet op de koekjes van Aranka, ten eerste heb ik donkerbruine basterdsuiker genomen waardoor de koekjes een stuk donkerder van kleur zijn. Ook heb ik ze iets minder lang laten koelen en wat platter gemaakt, waardoor ze iets meer uitlopen. Omdat ik het deeg verdubbelde kon ik mooi wat bak manieren met deze koekjes uitproberen, het koelen van 20 minuten en dan tot een schijf van ongeveer 3 a 4 cm drukken heeft qua looks voor mij de voorkeur. Al doet het niets af aan de smaak natuurlijk!

Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter. Zelf ben ik ook op twitter te vinden als @handmadehelenNL. Claudia van Mango&Monaco mocht iets van mijn blog maken.

Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Snickerdoodles”
  1. anita says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.