Sticky toffee dadel cakejes

Afgelopen maand werd ik door Kroon uit het Werk uitgenodigd, om aanwezig te zijn bij de lancering van de Arab foodlovers. De naam klinkt misschien bekend, deze webwinkel is het ‘zusje’ van Asian foodlovers. Via Arab foodlovers maak je kennis met de heerlijkste gerechten uit de Arabische keuken. Je kunt losse producten kopen, of boxen aanschaffen die een verzameling aan producten bevat. In de box zit ook een receptenboek met diverse recepten. Je hoeft dan alleen nog de verse ingrediënten aan te schaffen, waardoor je aan de slag kunt! Tijdens de lancering kookte Nadia Zerouali een heerlijke tomatensoep met couscous en een vogeltongpilaf met kalfsvlees. Erg leuk ook, Nadia schrijft de recepten voor Arab foodlovers. 
 
Goed, een box voor voornamelijk maaltijden is misschien wat gek op HandmadeHelen, toch zitten er ook heerlijke producten in die je tijdens het bakken kunt gebruiken. Zo zat er in deze box een recept voor deze sticky dadel cake met toffee saus van dadelsiroop. Met wat Arabische dadels, dadelsiroop en rozenwater uit de box kon ik dus aan de slag. Benieuwd naar dit alles? Wanneer je voor 30 juni besteld, mag je bij besteding van 25 euro de volgende kortingscode gebruiken: WFKARFL16 
Sticky toffee dadel cakejes | HandmadeHelen
Ik halveerde het originele recept en bakte ze voor mijn high tea reeks in een mini cupcake vorm. Je hebt dan met onderstaande hoeveelheden ruim 30 kleine dadel cakejes en genoeg toffee saus om ze te voorzien van een lekker laagje. Natuurlijk kun je de cake ook in een cakevorm bakken, verdubbel dan het recept en bak de cake zo’n 40 tot 45 minuten.
 

Wat heb je nodig

Voor de cakejes
– 125 gram ontpitte dadels (ongezoet!)
– ½ tl baksoda
– 150 ml water
– 90 gram bruine suiker (ik nam lichtbruine basterdsuiker)
– 100 gram bloem
– 30 gram boter
– ½ tl bakpoeder
– ¼ tl zout
– Klein scheutje rozenwater naar smaak
Voor de sticky toffee saus
– 110 gram dadelsiroop
– 70 ml slagroom
– 25 gram boter
– Optioneel, rozenwater naar smaak
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en ontpit de dadels. In de box zaten 100% natuurlijke dadels, deze zijn in tegenstelling tot de meeste dadels in de winkel niet gezoet en dit verschil proef je goed! Ga dus voor dit recept op zoek naar  goede dadels.
 
Breng de dadels met 150 ml water aan de kook en haal dit wanneer de dadels wat zachter zijn van het vuur. Dit duurt ongeveer twee minuten als het kookt. Roer dan de baksoda erdoor, het gaat flink schuimen maar dit zorgt dat de dadels straks lekker zacht zijn. Laat dit wat afkoelen en meng de bloem, bakpoeder en het zout met elkaar. Mix in een andere kom de boter met het suiker tot een lichtkruimig mengsel. Voeg het halve ei toe en mix dit goed door het boter mengsel. Voeg dan de helft van de bloem en de dadels erdoor en mix kort door. Wanneer dit egaal is mag de rest van het ei, bloem en dadels erdoor en mix ook dit weer tot het goed gemengd is. 
 
Vet de bakvorm in en giet het beslag in de vorm. Bak de mini cakejes in zo’n 20 minuten gaar en laat ze zo’n 10 minuten in de bakvorm afkoelen, voor je ze op een rooster zet. Prik de afgekoelde cakejes flink in met een prikker, waarbij less echt niet more is in dit geval. In alle gaatjes druppelt straks de sticky toffee saus, waardoor het cakeje nog lekkerder wordt!
Sticky toffee dadel cakejes | HandmadeHelen
 

De saus

Terwijl de cakejes afkoelen breng je de dadelsiroop, boter en slagroom in een pan met dikke bodem op een matig vuur aan de kook. Blijf ongeveer 10 minuten roeren met een garde of spatel, terwijl het mengsel zachtjes pruttelt. De saus wordt lekkerder als hij ingedikt is, dus wanneer de achterkant van een lepel bedekt blijft wanneer je door de saus gaat is deze voldoende ingedikt. Voeg eventueel nog een scheutje rozenwater toe, maar dit kun je achterwege laten.
 
Giet de saus over de cakejes en laat dit er lekker in en overheen druppelen. Mocht de saus niet meer gegoten kunnen worden, verwarm hem dan voorzichtig tot hij weer vloeibaar is. Teveel aan saus is trouwens geen ramp,  het smaakt ook heerlijk over een bolletje vanille ijs! 
 
 
Met dank aan Kroon op het Werk en Asian foodlovers voor het ontvangen van de Arab foodlovers box.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *