Mini tartelettes met ganache

Dat een lekker stukje taart heerlijk smaakt bij een kopje koffie of thee is geen raadsel. Bij een high tea vind ik het dan ook altijd geweldig om te zien wat voor heerlijks er te vinden is. Wat in Nederland vaak nog ontbreekt, zijn van die schattige mini tartelettes, die met twee hapjes op zijn. Deze tartelettes met ganache zijn perfect voor een high tea!
 
Voor deze tartelettes heb ik een harde wenerdeeg als bodem gebruikt. Vaak maak ik een dubbel receptje en vries ik dit in delen in, in dunne plakken. Wanneer je het even laat ontdooien heb je in een handomdraai een goede basis voor de meest simpele tot ingewikkelde taarten.
Tartelettes met ganache | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor ongeveer 20 mini tartelettes van 4cm
Voor het deeg
– 150 gram bloem
– 100 gram boter
– 50 gram suiker
– Half ei maat M
Voor de ganache
– 175 gram melk chocolade
– 175 ml slagroom
– Chocolade krullen ter decoratie
 

Bereidingswijze 

Begin met het deeg, dit moet namelijk een poosje rusten na het kneden. Mix de boter met de suiker en het ei en voeg beetje bij beetje de bloem erdoor, tot je een soepel deeg hebt. Kneed het na met de hand en maak een platte schijf van het deeg en verpak het in een ziplock zak of plastic en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
 
Vet je vormpjes in en verwarm dan de oven voor op 170 graden Celsius. Rol het harde wenerdeeg uit tot minder dan een halve centimeter dik en bekleed je vormpjes hiermee. Ik nam individuele 4 cm vormpjes, maar in een mini cupcakevorm kun je ze ook goed bakken! Het bekleden van de vormpjes ging het makkelijkst door een ronde uitsteker te gebruiken, die groter is dan de omvang van je vormpjes. Prik dan gaatjes in de bodem. Het deeg bak je blind, zodat je straks mooie gare schelpjes hebt om te vullen.
 
Om je deeg blind te bakken verkreukel je stukjes bakpapier tot propjes en leg dit over het deeg in de vormpjes, waarbij je goed in de randjes zit. Vul de vormpjes dan met blindbakvulling. Ik gebruik het liefst ongekookte rijst, maar ongekookte harde bonen of bakbonen kunnen ook goed. Bak de bodem in ongeveer 17 minuten bijna gaar. Verwijder het bakpapier en de blindbakvulling  en zet de bodem nog zo’n 10 tot 15 minuten in de oven tot ook de binnenkant mooi goudbruin is. Laat de taartschelpjes goed afkoelen voor je verder gaat.
 
Dan is het tijd voor de vulling, snij de chocolade in kleine stukjes en verhit de slagroom tot hij bijna kookt. Giet dit over de chocolade en laat het een minuut of twee staan, voor je gaat roeren. Tijdens het roeren lijkt het alsof er niets gebeurd en het een raar mengsel wordt. Door te blijven roeren zal de chocolade goed oplossen en een steeds dikker ogende chocolade saus vormen. De ganache stijft straks mooi op in de koelkast, waardoor je een lekkere vulling hebt. Vul de schelpjes met de ganache en laat ze minstens twee uur opstijven in de koelkast. Decoreer ze met wat chocolade krullen of vers fruit en serveer ze bij een heerlijke kop tea!
 
Eerder in de high tea recepten reeks: Blini’s met roomkaas, Oreo fudge
Print Friendly
2 Responses to “Mini tartelettes met ganache”
  1. Lianne says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *