Aardbei rabarber repen

Bakken met rabarber stond hoog op mijn lijstje. Pure gekookte rabarber vind ik niet heel lekker, een dingetje van vroeger volgens mij. Het stond namelijk in de moestuin die mijn ouders in hun achtertuin hadden 20 jaar geleden. Ondanks dat zijn deze aardbei rabarber repen echt perfect! 
 
Het seizoen van rabarber loopt ongeveer van april tot en met juli. Dat betekend overigens niet dat je deze repen alleen dan kunt bakken. Door de rabarber in stukjes te snijden en een minuutje in kokend water te blancheren en dan in ijswater onder te dompelen kun je het ook goed invriezen. Bestrooi het wel even met wat suiker en stop het met zo min mogelijk lucht in een bakje in de vriezer. Mocht je met bevroren rabarber werken, ontdooi het dan niet eerst en voeg in dit recept een halve theelepel maizena aan de vulling toe voor het extra vocht. 
Aardbei rabarber repen met havermout | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor de bodem en kruimel laag
– 220 gram rietsuiker
– 140 gram bloem
– 180 gram havermout
– 200 gram boter
Voor de vulling
– 400 gram aardbeien
– 150 gram rabarber
– 80 gram suiker
– 1 tl maizena
 

Bereidingswijze

Dit is waarschijnlijk een van de makkelijkste recepten die je vaker wil bakken. De bodem en het kruimel laagje worden namelijk gemaakt van hetzelfde deeg. Hoe simpel is dat? Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en mix dan alles voor de bodem met elkaar, behalve de boter. Smelt in een pannetje de boter en giet dit wanneer het gesmolten is door je droge mengsel.
 
Bekleed een 20×20 vm vierkante bakvorm met bakpapier en vul de bakvorm met de helft van het deeg mengsel. Druk dit stevig aan zodat er een mooie bodem ontstaat en bak dit op 180 graden celsius zo’n 15 minuten.
 
Maak de rabarber en aardbeien schoon en snij dit in kleine stukjes. Meng hier de suiker en maizena door en zet het mengsel even aan de kant. Wanneer de bodem uit de oven komt, mag dit mengsel eroverheen. Het vocht wat door het toevoegen van suiker uit de aardbeien is gelopen mag ook goed worden verdeeld over de vorm. Door de maizena bindt het vocht tijdens het bakken, waardoor je geen natte koek hebt straks. Bestrooi daarna het overgebleven kruimel mengsel over de vulling. Het hoeft niet egaal bedekt worden en hier en daar wat grovere stukjes zijn alleen maar lekker en druk het lichtjes aan.
 
Bak de aardbei en rabarber repen in 28 tot 30 minuten goudbruin. Laat het goed afkoelen voor je gaat snijden. Zelf bewaar ik deze repen het liefst in de koelkast in een afgesloten trommel. Koud vind ik ze het lekkerst. Haal ze er ongeveer een kwartier voor serveren uit maak het eventueel af met een dot slagroom of een bolletje ijs. De aardbei en rabarber zorgen voor een frisse en zoetzuur smaak, wat perfect bij dit warmere weer past.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.