Amandel peren cake
Soms komen we thuis om in het fruit. Niet vervelend hoor, maar sinds mijn broertje bij een AGF groothandel werkt krijgt hij iedere week een goed gevulde zak fruit mee. Iedere week weer een verassing wat we aantreffen en het ene is meer favoriet dan het andere natuurlijk. Een paar weken geleden zaten deze heerlijke doyenné du comice peren erin. Hoewel de meeste peren al snel prooi vielen omdat ze zo heerlijk zoet en sappig zijn, hield ik er een paar achter om deze amandel peren cake te bakken!
Ik zeg wel amandel cake, maar ergens zit er meer peer in dan cake. In verhouding gaat er maar een klein laagje beslag in de bakvorm, met heel veel peer. Uiteindelijk is het een frisse peren cake, die door de amandelen ook al snel wat donkerder wordt dan een cake van alleen bloem. Perfect om te verbloemen met wat extra poedersuiker natuurlijk… Mocht je nu glutenvrij wil bakken, vervang het beetje bloem dan door een glutenvrije variant.
Wat heb je nodig:
– 125 gram zachte boter
– 125 gram suiker
– 2 eieren maat L
– 100 gram amandelmeel
– 50 gram bloem
– ½ tl bakpoeder
– 3 medium formaat peren (ik nam doyenné du comice)
– 40 gram amandelschaafsel
– Poedersuiker ter decoratie na het bakken
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius en bekleed alvast een 20/22 cm ronde bakvorm met wat bakpapier aan de onderkant. Schil de peren en snij deze in kwarten, waarbij je het klokhuis verwijderd
Mix de boter met de suiker tot een romig geheel in ongeveer 4 minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe, tot je een egaal geheel hebt. Hier mogen dan de bloem, amandelmeel en bakpoeder bij, wat je kort tot een egaal mengsel mixt. Het beslag is dik en vult de bakvorm maar tot 2 cm. Helemaal niet erg, want de peren in parten mogen hier nu op. Leg ze zo dat iedere punt cake een part peer zou hebben. Het ligt een beetje aan je formaat peren hoeveel er daadwerkelijk in past. Strooi hier de amandelschaafsel overheen en bak de cake zo’n 35 tot 40 minuten op 185 graden Celsius gaar.
Gezien de hoeveelheid aan fruit in deze cake, heb ik hem bewaard in een afgesloten trommel in de koelkast. Hoewel een normale cake hier van zou uitdrogen, was dit in dit geval niet zo. Haal de trommel een kwartier voor serveren uit de koelkast, zodat de ergste kou er al vanaf is.
4 Responses to “Amandel peren cake”
Het ziet er weer heerlijk uit! En wat een leuke foto! Hoe doe je het toch? 🙂
Dankje Lianne! Goede vraag haha, veel oefenen denk ik..
We hebben genoten van deze perencake. Echt een top recept!
Fijn om te horen!