Appelbeignets

De kerstdagen zijn nog niet voorbij, maar de volgende feestelijke gelegenheid staat al weer te trappelen! Met oud en nieuw bakken wij thuis graag oliebollen en appel beignets. Deze appel beignets vind ik eigenlijk nog lekkerder dan oliebollen. Zoet, maar niet te en vooral heerlijk smeuïg. Net na het bakken zien ze er bijna uit als donuts, maar nadat ze even liggen zakt de lucht er wel uit. Je mag me gek noemen, maar juist dan vind ik ze heerlijk. Oké nog eerlijker? De volgende dag, het liefst nieuwjaarsdag, bij de koffie. Guilty pleasure denk ik…
 
Ik had ze afgelopen jaar al met jullie willen delen, maar het kwam er niet van. Dan dit jaar maar, zodat je ze zelf kunt gaan bakken wanneer je klaar bent met de oliebollen. Wanneer er nog wat beslag van de beignets over is, wil ik het ook nog wel eens met stukjes banaan of schijven ananas proberen. Heerlijk! Maar de appel blijft toch echt mijn favoriet. Het recept heb ik aangepast, maar het origineel komt van Lekker tafelen.
Appelbeignets | HandmadeHelen

 Wat heb je nodig:

– 400 ml melk
– 300 gram bloem
– 6 gram instant gist
– 20 gram suiker
– Snuf zout
– 1 kg goudrenetten
– Bakje suiker met wat kaneel er door gemengd (doe dit naar smaak)
 

Bereidingswijze

Meng de bloem, melk, zout, gist en suiker met elkaar tot een egaal mengsel en laat rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is. Het beslag heeft wel wat weg van het oliebollenbeslag, al is het veel dunner. Het rijzen doe je net als bij brood en oliebollen, op een tochtvrije plek, waarbij je beslagkom is afgedekt. Bij mij duurde dit zo’n 45 minuten in de buurt van de verwarming.
 
Eenmaal verdubbeld moet je zorgen dat je olie klaar staat op 180 graden Celsius. Schil dan de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appel dan in plakken van een halve centimeter, waarbij het gat in het midden zit. Meng wat kaneel met suiker naar smaak en dip de appel plakken hier in en leg ze apart. Haal ze dan één voor één door het beignets beslag, ik vind het prettig om dit met twee vorken te doen.
 
Bak ze dan om en om in de hete olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze na het bakken uitlekken op wat keukenpapier.  Ze zullen direct na het bakken opgeblazen zijn, maar na die tijd langzaam hun lucht verliezen. 
Print Friendly, PDF & Email
6 Responses to “Appelbeignets”
 1. Mary says:
  • HandmadeHelen says:
   • Mary says:
 2. Linda says:
  • HandmadeHelen says:
   • Linda says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.