Review: Broodbijbel

De reeks kookbijbels van Carrera culinair groeit en groeit. Er bestaat een hele reeks van vis tot groente en zelfs pizza. Met de bakbijbel in de reeks ben ik toch wel het meest blij. Tijd werd het dan ook dat een echte meeste boulanger een prachtige broodbijbel zou schrijven.
 
Meester boulanger Hiljo Hillebrand kreeg deze eer en heeft ook zo’n beetje alle aspecten van brood beschreven. Natuurlijk zijn er meerdere prachtige boeken over brood, maar een bijbel als deze was er nog niet. Er is een goede basis uitleg met een onwijs grote variatie aan gist en desem recepten.

Broodbijbel

De broodbijbel is geschreven door Hiljo Hillebrand, meester boulanger en dus ook de uitgelezen persoon om dit boek te maken. Hoewel een in dit boek recepten staan voor busbroden, Franse broden en luxere broodjes, waaronder Zeeuwse bolussen (mijn absolute favoriet!) vertelde Hiljo me dat zijn favoriete brood toch wel een volkorenbrood is.  De recepten in dit boek zijn in een oven gebakken die menig Nederlander heeft en dus niet in een industriële oven.
 
Hiljo begint met de basis van het broodbakken met zowel gist als desem. In dit boek zijn er namelijk veel recepten met desem. Hoewel ik er niet bang voor moet zijn, blijft desem me soms wat bang maken. Tijd om toch nog eens een poging te wagen!
 
In het boek heb je een duidelijke indeling aan How-to’s, basisrecepten, basisbroden en daarna zijn de broden op soort ingedeeld. Zo vind je een hoofdstuk voor feestbroden, kleine broden, zuurdesem broden en worden wereldbeelden apart uitgelegd in een eigen hoofdstuk. 

Fotografie en layout

Net als de andere kookbijbels worden de recepten kort maar duidelijke uitgelegd. Bovenin vind je bij alle recepten de benodigde hulpmiddelen. In de eerste delen van het boek loopt Hiljo hier bij langs om te vertellen hoe hij deze het liefst gebruikt.
 
Het is een mooi en dik boek, net als de andere bijbels. Niet alle recepten bevatten dan ook een foto, maar met 180 recepten in dit boek is dat eigenlijk ook niet haalbaar. Het boek telt nu dan ook bijna 500 pagina’s. Hoewel ik zelf erg visueel ben ingesteld en het liefst bij alles een foto heb kan ik me bij brood wat beter voorstellen hoe het wordt dan bij bijvoorbeeld een taart. 
Wil je ook aan de slag met de broodbijbel? Het boek is o.a. hier te koop en kost net als de overige kookbijbels €29,99. Voor dit geld krijg je een fijn en uitgebreid naslagwerk over het bakken van brood met 180 recepten.
 

Met dank aan uitgeverij Carrera Culinair voor het toezenden van een recensie exemplaar
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.