Brookie

Een snel recept met chocolade is altijd goed om te hebben. Een brownie met stukjes koek (ook wel brookie) erin gebakken is misschien nog wel beter. Heerlijk voor een koude winteravond wanneer hij net uit de oven komt, of als dessert met een lekkere bol vanille ijs. Wat mij betreft een perfecte guilty pleasure waar je me zeker blij mee maakt.
 
Het is geen geheim dat koffie en chocolade en goede combinatie zijn om te bakken! In de brownie zit dan ook een halve eetlepel sterk gezette koffie. In de foodybox kerst van Kroon op het werk zat Altezza koffie van koffievoordeel.nl. Hiermee ging ik aan de slag voor deze brookie.  Naast dat drinkt de Altezza koffie ook heerlijk weg, de zak met koffiebonen was binnen no time op!

Wat heb je nodig

Voor de brownie
 
– 90 gram gesmolten melk chocolade
– 60 gram zachte boter
– 100 gram suiker
– ½ tl vanille extract
– ½ el sterke espresso
– 1 ei maat M
 – 50 gram bloem
– ½ el cacao
– Snuf zout
Voor het koekjesdeeg
– 35 gram bloem
– 1/8 tl baksoda
– Snuf zout
– 15 gram gesmolten boter
– 20 gram suiker
– ½ ei maat M
– 40 gram chocolade stukjes
 

Bereidingswijze

 De brookie heb ik in een skillet gebakken van 20 cm, heb je dit niet gebruik dan een ronde bakvorm van 20cm. Het is een dunne brownie met stukjes koek, die binnen 20 tot 22 minuten goudbruin en gaar is. Met recht een snel en heerlijk recept dus! Vet de bakvorm of skillet in met wat bakspray of boter.

Mix eerst het brownie beslag, smelt hiervoor de chocolade au bain marie en klop de boter alvast met de suiker tot een romig mengsel. Klop hier het ei, de vanille extract en de sterke koffie door tot een egaal mengsel. Wanneer de chocolade gesmolten is mag deze er ook door. Voeg als laatst de cacao, bloem en zout toe en mix alles met een spatel tot een egaal geheel. Vul de bakvorm met het brownie mengsel en zet het even weg.

 
In dezelfde kom kun je ook het koekjesdeeg maken. Mix hiervoor de gesmolten boter, suiker, het halve ei, de vanille extract met een spatel door elkaar. Voeg hier de bloem, baksoda en het snufje zout toe. Als laatst mogen de chocolade stukjes erdoor. Verdeel het koekjes deeg over de brownie en druk dit goed in het mengsel. Bak de brookie zo’n 20 tot 22 minuten goudbruin en gaar op 175 graden Celsius. Laat hem iets afkoelen en serveer hem warm.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.