Chocolade candy cane koekjes

Koekjes zijn in het kerstseizoen eigenlijk niet weg te denken. In Amerika pakken ze vaak ook groots uit met ‘cookie platters’ en ‘cookie swaps’. Zelf heb ik een aantal koekjes recepten voor jullie uitgeprobeerd, die ik de aankomende weken met jullie zal delen!
 
Deze chocolade koekjes hebben stukjes candy cane (zuurstokken) waardoor ze absoluut het kerstgevoel hebben. Echter zijn de candy canes in Nederland zoet (vaak aardbeien smaak) en hebben de meeste candy canes in Amerika een pepermunt smaakje. Toevallig vond ik ze nadat ik mijn koekjes al gebakken had met pepermuntsmaak bij het kruidvat.
Chocolade candy cane koekjes| HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 225 gram boter
– 290 gram kristalsuiker
– 2 eieren
– 1 tl vanille extract
– 1 tl pepermunt extract (optioneel, wanneer je niet van chocolade en mint houdt kun je dit weglaten)
– 300 gram bloem
– 3/4e tl bak soda
– Snufje zout
– 75 gram cacao
– 200 gram chocolade (bakvaste druppels of grof gehakt)
– 80 gram stukjes candy canes (zuurstokjes)
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en mix de boter met de suiker tot een romig mengsel. Gebruik hier de deeghaken voor. Voeg daarna de eieren, vanille extract (+ eventueel het pepermunt extract) toe en mix dit goed door.

Meng in een andere kom de bloem, cacao poeder, bak soda en zout toe en mix dit tot een egaal geheel. Voeg daarna beetje bij beetje het bloem mengsel bij het botermengsel tot een egaal mengsel. Voeg dan de chocolade toe en roer dit met een spatel door. Het deeg blijft namelijk plakkerig en wordt niet droog zoals bijvoorbeeld taartdeeg. Ook hoeft het niet te koelen.

Met de ijsschep heb ik weer bolletjes gemaakt, zoals ik ook deed bij de chocolate chip koekjes. Vet de ijsschep vaker in dan bij de chocolate chip cookies, het deeg is namelijk plakkeriger. Heb je geen ijsschep? Spray dan je handen wat in met bakspray en rol bolletjes ter grote van een kleine bitterbal.

Mijn candy canes heb ik gekocht bij de Action, ze hebben hier een doosje met 12 zuurstokjes voor 0,79 cent. Doe ze in een zak en sla ze in kleine stukjes. Druk op de balletjes wat stukjes candy cane en druk ze verder niet plat. In de oven zakken ze namelijk zelf wat uit.

Bak ze 10 tot 12 minuten en laat ze even afkoelen op de bakplaat. Leg ze na zo’n 4 minuten op een afkoel rek, zodat ook de onderkant mooi kan drogen. Ze blijven wat ‘chewy’ en hebben een flinke chocolade smaak. De candy canes zorgen voor een zoet accentje. De candy canes die ik gebruikt heb smaken namelijk naar aardbei. Ze zijn ook heerlijk zonder candy canes trouwens.

Ik bakte ze per 9 op mijn bakplaat, mijn oven is namelijk niet zo groot. Ik kon met dit recept en mijn 4cm ijsschep zo’n 40 koekjes maken. Wil je niet zoveel koekjes? Halveer dan het recept of vries het overige zachte deeg in.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.