Chocolade candy cane koekjes
Wat heb je nodig:
– 290 gram kristalsuiker
– 2 eieren
– 1 tl vanille extract
– 1 tl pepermunt extract (optioneel, wanneer je niet van chocolade en mint houdt kun je dit weglaten)
– 300 gram bloem
– 3/4e tl bak soda
– Snufje zout
– 75 gram cacao
– 200 gram chocolade (bakvaste druppels of grof gehakt)
– 80 gram stukjes candy canes (zuurstokjes)
Bereidingswijze
Meng in een andere kom de bloem, cacao poeder, bak soda en zout toe en mix dit tot een egaal geheel. Voeg daarna beetje bij beetje het bloem mengsel bij het botermengsel tot een egaal mengsel. Voeg dan de chocolade toe en roer dit met een spatel door. Het deeg blijft namelijk plakkerig en wordt niet droog zoals bijvoorbeeld taartdeeg. Ook hoeft het niet te koelen.
Met de ijsschep heb ik weer bolletjes gemaakt, zoals ik ook deed bij de chocolate chip koekjes. Vet de ijsschep vaker in dan bij de chocolate chip cookies, het deeg is namelijk plakkeriger. Heb je geen ijsschep? Spray dan je handen wat in met bakspray en rol bolletjes ter grote van een kleine bitterbal.
Mijn candy canes heb ik gekocht bij de Action, ze hebben hier een doosje met 12 zuurstokjes voor 0,79 cent. Doe ze in een zak en sla ze in kleine stukjes. Druk op de balletjes wat stukjes candy cane en druk ze verder niet plat. In de oven zakken ze namelijk zelf wat uit.
Bak ze 10 tot 12 minuten en laat ze even afkoelen op de bakplaat. Leg ze na zo’n 4 minuten op een afkoel rek, zodat ook de onderkant mooi kan drogen. Ze blijven wat ‘chewy’ en hebben een flinke chocolade smaak. De candy canes zorgen voor een zoet accentje. De candy canes die ik gebruikt heb smaken namelijk naar aardbei. Ze zijn ook heerlijk zonder candy canes trouwens.
Ik bakte ze per 9 op mijn bakplaat, mijn oven is namelijk niet zo groot. Ik kon met dit recept en mijn 4cm ijsschep zo’n 40 koekjes maken. Wil je niet zoveel koekjes? Halveer dan het recept of vries het overige zachte deeg in.