Room oliebollen

Op de jaarmarkt die in oktober in ons stadje staat, is er traditioneel een oliebollenkraam. Naast de ‘gewone’ en krenten oliebollen, verkopen ze ook berlinerbollen en berlinerbollen met slagroom. De bollen die zij als berlinerbollen verkopen, zijn eigenlijk gewoon deze room oliebollen.. Oliebollen met banketbakkersroom!  Na wat speurwerk kwam ik erachter dat Berlinerbollen eigenlijk wat anders gemaakt worden. Een mooi project voor volgend jaar!
 
Toen ik de bollen weer zag liggen, nam ik me meteen voor ze zelf te maken. Voor deze bollen heb je natuurlijk oliebollen nodig, maar ook banketbakkersroom. Beide recepten kun je al op de site vinden, maar de banketbakkersroom moet ietsje steviger. Deze heb ik hieronder dan ook nog een keer uitgeschreven. Wees natuurlijk vrij je eigen recept voor oliebollen te gebruiken, maar deze speciale bol maakt de oud & nieuw pret net wat feestelijker!
Room oliebollen | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor de banketbakkersroom
– 250 ml melk
– 30 gram bloem
– 75 gram suiker
– 2 eidooiers
– Merg van 1 vanille stokje 
 

Bereidingswijze

Breng in een pan de melk aan de kook met ongeveer de helft van de suiker en het merg van de vanille. Roer in een andere kom de eidooiers met de overige suiker los en roer hier ook de bloem door. Wanneer je melk kookt, meng je een grote scheut warme melk door het eimengsel en roer dit goed door. Op die manier wennen de eidooiers aan de temperatuur en krijg je straks geen roerei. Schenk dit daarna goed roerend terug in de pan en breng de banketbakkersroom aan de kook. Laat dit zo’n 3 minuten blubben als lava, waardoor het gaart en indikt.
 
Spoel een bord, platte kom af met koud water en giet hier de banketbakkersroom in om het af te laten koelen. Hoe platter je schaal is, hoe sneller het afkoelen gaat. Dek het af met plastic, waarbij het plastic de room raakt zodat er geen vel kan vormen. Zet het na een uur in de koelkast om het verder te laten opstijven. Roer het voor gebruik nog even goed door.
 
Vul een spuitzak met stervormig spuitmondje met de stevige banketbakkersroom. Snijd de oliebollen door midden, maar niet helemaal door. Spuit in het midden een mooie lijn banketbakkersroom en strooi er wat poedersuiker over. Bewaar de oliebollen wanneer je ze niet meteen serveert in de koelkast.
 
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Room oliebollen”
  1. Eef says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.