Mokka chocolade koekjes
Wanneer het weer wat donkerder wordt vind ik het heerlijk om koekjes te bakken. Wanneer ik ga bakken kom ik al snel op smaken als kaneel, appel of chocolade, helemaal in de herfststijl dus. De mokka chocolade koekjes die ik vandaag met jullie deel zijn dan ook echte feel goed koekjes, ze smaken naar chocolade en koffie. Ze zijn wat chewy en je maakt ze in een handomdraai!
De chewy mokka chocolade koekjes zijn vooral in Amerika een hit, hier thuis hebben ze eigenlijk liever een knapperig koekje. Toch waren ze best tevreden met deze koekjes, wat ik dan vooral kon merken aan de snelheid waarop de trommel leeg was. Vooral mijn broertje, de grootste chocolade fan hier in huis, vond ze heerlijk. Het recept van deze koekjes komt van Lauren Latest, een super lekkere Amerikaanse blog.
Wat heb je nodig:
– 115 gram boter
– 200 gram suiker
– 135 gram bloem
– 60 gram cacao poeder
– 1 ei (maat L)
– Halve tl maagzout (baking soda)
– 1 tl vanille extract
– 1 tl koffie extract (of gebruik 1 tl oploskoffie poeder en los dit op in het ei)
– Snuf zout
– 100 gram chocolade chips
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, mix dan de boter en suiker tot een romig geheel. Voeg het ei, de vanille en de koffie extract toe en mix het koekjesdeeg tot het een zalvig deeg is. Zeef de cacao poeder, bloem, zout en het maagzout samen en voeg dit toe. Zorg wel dat er niets aan de zijkanten van de kom blijft hangen, je wil wel een egaal geheel. Voeg dan de chocolade chips (of grof gehakte chocolade) toe en mix dit nog kort.
Zelf vind ik dit soort koekjes ideaal voor mijn ijsknijper, al noemen ze dit in Amerika een ‘cookie scoop’. Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet je ijsknijper lichtjes in. Het is een plakkerig deeg en zo voorkom je dat het deeg in de ijsknijper blijft hangen. Maak bolletjes met de ijsknijper en leg deze met voldoende ruimte op de bakplaat. De bolletjes hoef je niet plat te maken, ze spreiden vanzelf uit in de oven. Bak de koekjes zo’n 8 tot 10 minuten en laat ze daarna zo’n 5 minuten op de bakplaat afkoelen voor je ze op een koekjes rek volledig laat afkoelen. Het recept is goed voor zo’n 20 koekjes, die je in een luchtdichte trommel zo’n 3 dagen kunt bewaren, als ze dat al halen!