Citroen ijs

Met een beginnende hittegolf is het natuurlijk zoeken naar manieren om koel te blijven. Water drinken, in de schaduw blijven, goed insmeren en natuurlijk op zijn tijd een lekker ijsje eten!  Op pinterest kreeg ik continu nieuwe ijs recepten te zien, alsof ze aanvoelden dat het tijd werd om weer ijs te maken. Het recept is een aangepaste versie, van een recept wat ik vond via The home based mom, een Amerikaanse blog met heerlijke recepten.
 
Wanneer ik ergens citroen ijs kan proeven, is dit altijd heerlijk fris. Ik ben dan ook echt dol op citroen. Dit ijsje is fris, al heeft het ook een beetje weg van lemon curd. Het ijs blijft mooi zacht, zelfs wanneer dit een paar uur in de vriezer heeft gestaan. IJs om mee weg te smelten dus! Het duurt wel iets langer dan bijvoorbeeld het maken van een portie mango frambozen sherbert, maar het is minstens net zo lekker!
Citroen ijs | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 120 ml citroensap (dit zijn ongeveer 2,5 citroenen)
– 3 eieren
– 180 gram suiker
– 240 ml melk
– 350 ml slagroom
 

Bereidingswijze

Meng in een pan de citroensap, eieren en suiker tot een egaal mengsel. Voeg de melk toe en breng dit mengsel op een lage temperatuur aan het borrelen. Het mengsel dikt dan iets in, doordat de eieren verwarmd worden. Na een paar blobjes alsof het hete lava is kan het vuur uit en giet je het mengsel door een zeef in een kom. Op die manier verwijder je alle stukjes ei die te hard zijn gegaard. IJs met roerei is natuurlijk niet de bedoeling. Dek de kom af met wat plastic folie en laat dit mengsel in de koelkast afkoelen tot het goed koud is. Ik vind het ideaal om dit ’s avonds te doen, zodat het de hele nacht kan afkoelen. Dit heeft straks echt invloed op het maken van je ijs.
 
Wanneer je citroen ijs mengsel is afgekoeld roer je de slagroom er door. Dit hoef je niet eerst op te kloppen, maar mag er zo bij gegoten worden. Draai het ijs in de ijsmachine en hou hierbij de instructies van je ijsmachine aan. In mijn machine heeft het ijs zo’n 45 minuten gedraaid voor het een mooie ijs structuur had. Mocht het je lukken om je ijs veilig te kunnen stellen, doe dit dan in een vriezer bestendige bak die je kunt afdekken. Op die manier vormen er geen ijskristallen op je zachte ijs.
Print Friendly, PDF & Email
One Response to “Citroen ijs”
  1. Ilse says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.