Citroen ricotta Danish

Een Danish, of Danish pastry is een vorm van gebakje wat veel weg heeft van een broodje. Oorspronkelijk komt het, zoals de naam al zegt uit Denemarken, waar het geïntroduceerd werd door Oostenrijkse bakkers. Het typerende aan een Danish zijn de vele laagjes met een heerlijke vulling. Vaak worden ze gemaakt van een soort croissant of bladerdeeg. Wil je heel luxe doen maak je dit natuurlijk zelf. Een makkelijkere manier is om kant en klaar deeg te gebruiken. Het idee voor deze citroen ricotta Danish vond ik via pinterest op de blog MotherThyme.com. Ik heb de hoeveelheden aangepast naar mijn plak bladerdeeg. 

Danishes zijn er in verschillende vormen en groottes. Zo heb je persoons Danishes, maar ook groteren zoals ik gemaakt heb. Deze citroen ricotta Danish heeft een soort vlecht vorm, maar je hebt ze ook rond, in een spiraalvorm of gevormd als een acht. Sommigen zijn alleen met een topping, met bijvoorbeeld chocolade, parelsuiker of caramel, anderen hebben een heerlijke vulling van bijvoorbeeld ricotta, custard of jam.

Citroen ricotta Danish | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 1 rol verse bladerdeeg (Mijn rol was 270 gram)
– 250 gram ricotta
– 3 tl citroensap
– Rasp van een halve citroen
– 70 gram poedersuiker
– 1 ei om het bladerdeeg te bestrijken 
Voor de glazuur
– 1 el citroensap
– 100 gram poedersuiker
 

Bereidingswijze

Mix de ricotta met het citroensap en de poedersuiker tot een romig geheel. Leg je bladerdeeg uit op een stuk bakpapier en verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Snij aan de lange zijden met een schuine hoek het bladerdeeg in, zo’n 3 centimeter uit elkaar en een snee van zo’n 4 cm. Verdeel het ricotta mengsel in het midden en vouw als eerst de korte kanten naar binnen. Vlecht dan de stroken bladerdeeg over elkaar heen, waarbij het mengsel volledig bedekt is. 
 
Kluts het ei en bestrijk je bladerdeeg hier goed mee. Bak de Danish in zo’n 25 tot 30 minuten goudbruin. Laat hem afkoelen en meng dan de poedersuiker met het citroensap tot een glazuur die de dikte van karnemelk heeft. Is je glazuur nog wat aan de stevige kant, meng er dan nog wat citroensap door. Verdeel dit over de Danish en bewaar hem in de koelkast. Haal hem een minuut of 10 voor het serveren uit de koelkast. Dan smaakt hij het lekkerst.
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Citroen ricotta Danish”
  1. Laura says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.