Gingerbread mannen

Zijn ze niet leuk? Deze gingerbread mannen zijn eenvoudig gedecoreerd maar dragen hun eigen candy cane bij zich. Een simpel koekje wordt zo ineens een stuk interessanter. Gingerbread mannetjes hebben een speciaal plekje in mijn hart, vroeger was een van mijn favoriete pixie boekjes die van het peperkoekmannetje. Dit ‘gingerbread mannetje’ ging op allerlei avonturen.
 
Deze gingerbread mannen zag ik voorbij komen op het internet en wist dat ik ze deze kerst wilde maken, alleen al voor de herinnering aan het peperkoekmannetje. Voor het gingerbread deeg gebruikte ik mijn favoriete recept, die ik een aantal jaar terug al eens met jullie deelde. Ik maakte toen kleine gingerbread huisjes van een heerlijk deeg, die op de rand van je mok konden staan. De candy canes vond ik bij de Action, maar in steeds meer winkels kun je diverse varianten en smaakjes vinden. Ik nam een grote variant, maar pas dit uiteraard aan naar de grootte van je koek man uitsteker. 
Gingerbread mannen | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 150 gram boter op kamer temperatuur
– 125 gram donkerbruine basterdsuiker
– 1 el kaneel 
– 1 el gemberpoeder (of vervang beide el kruiden door 2 el koekkruiden)
– 125 gram stroop (ik nam pannenkoeken stroop, maar golden syrup kan ook)
– 1 ei
– 400 gram bloem
– Snuf zout
Voor het decoreren
Candy canes 
 

Bereidingswijze:

Begin minimaal een avond van te voren met het maken van het deeg. Het moet namelijk minimaal 8 uur in de koeling liggen, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Mix de boter, suiker en de kruiden tot een romig mengsel met de mixer. Voeg dan het ei en de stroop toe en mix tot een egaal geheel. Voeg als laatst de bloem en het snufje zout erbij en mix dit met de mixer met deeghaken tot een egaal plakkerig mengsel. Het deeg blijft wat plakkerig, maar dat is niet erg.  Laat het deeg verpakt als een grote schijf in folie zo’n 8 uur in de koelkast liggen. 
 
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem even mannetjes uitsteker en steek de koekjes uit. Om straks de candycane te kunnen plaatsen moeten de armpjes met ruimte er tussen worden gebakken. Ik nam hiervoor eetstokjes, maar zorg dat ze even dik zijn als de candy canes. Bak ze in zo’n 15 tot 20 minuten gaar, dit hangt af van de grootte van je koekjes. Laat ze eerst wat afkoelen op de bakplaat voor je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
 
Mijn eetstokjes bleken wat te dun, waardoor de candy cane niet paste. Ik brak daarom één armpje af en plakte deze later met stevige royal icing weer vast met de candy cane er tussen. Niet mijn ideale manier, maar het deed wel wat het moest. Voor het decoreren gebruik je een dunnere icing, namelijk de 15 seconden icing. De stevige icing verdun je steeds iets met een paar druppels water tot je icing dun genoeg is. Dit test je door een beetje icing in de bak waar de rest in zit te laten vallen. Als deze met 15 seconden opgenomen is, is de dikte goed. Laat de koekjes minimaal 4 uur drogen voor je ze stapelt
 
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Gingerbread mannen”
  1. Sophie says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.