Gevuld speculaas
Een van mijn favorieten tijdens de sinterklaasperiode is toch wel gevuld speculaas. Nu het einde van de maand in zicht komt, deel ik dit recept dan ook graag met jullie. Hij past namelijk goed in de streekbaksel challenge die ik mijzelf vorig jaar stelde. Is gevuld speculaas iets typisch Nederlands? In zekere zin wel, al kennen ze in België de speculaas (speculoos) kruiden natuurlijk ook.
De afgelopen jaren heb ik al redelijk vaak gevuld speculaas gebakken, al miste er eigenlijk altijd wel iets. In de Bakbijbel van Rutger vond ik dan ook het recept voor dit exemplaar. Heerlijker is er echt niet! Het enige wat ik aangepast heb aan dit recept is de hoeveelheid spijs. Ik maakt het (dit keer) niet zelf, maar nam kant en klare spijs dus moest ik een beetje gokken hoeveel Rutger als vulling zou nemen.
Wat heb je nodig:
– 125 gram boter op kamertemperatuur
– 125 gram donkerbruine basterdsuiker
– 250 gram (Zeeuwse) bloem
– 25 ml karnemelk
– 20 gram speculaaskruiden
– ½ tl zout
– ½ tl baking soda (natriumcarbonaat, maagzout)
Voor de vulling
– 400 gram amandelspijs
– 1 ei maat L
– 20 ml water
Decoratie:
– 50 gram (hele of halve) gepelde amandelen
– Los geklopt ei
De speculaas heb ik in een rechthoekige vorm met losse bodem gebakken. Mijn vorm komt van Dille Kamille en is 13 bij 36 cm. De koek past hier perfect in en ziet er na het bakken dan ook erg netjes en strak uit. Mocht je deze niet hebben kun je hem ook prima in een ronde springvorm van 24 cm bakken. Zorg er wel voor dat je rand aan de zijkant dan niet hoger dan 3 cm is.
Bereidingswijze
Begin met het deeg voor de speculaas, dit moet namelijk een uurtje rusten in de koelkast. Meng hiervoor alle ingrediënten, tot een samenhangend deeg. Begin hiermee met een handmixer en maak het deeg af met je handen, door het goed door te kneden. Wikkel het in een stukje plasticfolie als platte schijf en laat het daarna in de koelkast rusten.
Vet ondertussen alvast je bakblik in met wat bakspray of boter en mix alvast de vulling. Voor de vulling roer je de amandelspijs tot een los en glad mengsel, waar je een ei en wat water aan toevoegt. De amandelspijs is daardoor ook goed te verdelen in de vorm. Verwarm zo’n 10 minuten voor het einde van de rusttijd van je deeg, de oven alvast voor op 180 graden Celsius.
Rol dan 2/3e van het deeg uit, om de bodem en zijkanten van de ingevette vorm te bekleden. Vul dit met het amandelspijs mengsel en rol het overige deeg uit om de deksel van de koek te vormen. Snij de randjes netjes bij, zodat je geen loshangende stukjes deeg hebt tijdens het bakken. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een geklutst eitje tot het mooi glanst. Versier dan de bovenkant met amandelen, in een leuk patroontje, waarbij ieder stukje koek een paar amandelen heeft. Ik maakte een bloemetjes patroon, maar je kunt ook goed een alvast een verdeling maken van je koek en hier een even aantal amandelen op leggen. Bestrijk de bovenkant en de amandelen met wat ei en bak het gevuld speculaas in 35 tot 40 minuten gaar.
Rutger gaf aan dat je de speculaas moet laten afkoelen in de vorm, voor je hem verwijderd. Zelf vond ik dit toch wat lastig gaan. Ik raad je dan ook aan om de koek na zo’n 30 minuten afkoelen in de vorm, uit de vorm te halen en deze op een rooster verder te laten afkoelen.
Binnen de streekbaksel challenge heb ik de volgende dingen al gemaakt: Kniepertjes, Bossche bollen, Stroopwafels, Groningse eierballen, Kozakken, Roze koeken, Weesper moppen, Jan Hagel koekjes, Amsterdamse koggetjes – nogatientjes en Deldense moppen
2 Responses to “Gevuld speculaas”
Oh…. lekker Helen! En dat te bedenken dat het alweer een jaar geleden is dat we zoveel speculaas inspiratie opdeden in het Bakkerijmuseum! Binnenkort toch maar eens kijken of ik de speculaaskruiden hier zelf ook kan maken…
Wat vliegt de tijd he! Hoop dat je alle kruiden bij elkaar kunt sprokkelen, een beetje uit Nederland tijdens jullie verre avonturen!