Amandelspijs

Er zijn dingen die makkelijk verkrijgbaar zijn, maar ook makkelijk zelf te maken. Neem bijvoorbeeld banketbakkersroom of bijvoorbeeld een lekkere pesto. Je hebt met een paar ingredienten een goed basis recept te pakken die je zelfs naar je eigen smaak nog wat specialer kan maken. Amandelspijs is ook zo’n product. Snel en simpel te maken, waardoor ik me soms door het gemak in de winkel laat verleiden.
 
Tijd om weer eens amandelspijs te maken. Veel lekkerder van smaak, en ook een mooie basis voor de sinterklaas recepten die straks weer komen. Al wordt het in natuurlijk veel meer recepten gebruikt! Bijvoorbeeld in deze gevulde koeken, sloffen en weesper moppen.

Wat heb je nodig:

Voor 450 gram spijs
– 200 gram amandelmeel (of amandelen zonder velletje)
– 200 gram fijne suiker
– 1 ei maat M
 

Bereidingswijze

Zelf gebruik ik het liefst amandelmeel, wat ik vaak in bulk meeneem uit de Duitse supermarkt. Kun je dit niet vinden, neem dan amandelen zonder velletje en maal deze samen met de suiker tot een fijn mengsel. Voeg nu het ei toe. Meng alles een paar minuten, tot je een egaal spijs hebt om te verwerken. Het spijs zal iets minder stevig zijn dan gekocht spijs, maar dit maakt het verwerken ook wat fijner.
 
Het amandelspijs kan prima een week in de koelkast liggen, maar is ook goed in te vriezen. Ik merkte zelf dat hoe langer het spijs ligt, hoe meer de suiker oplost en je dus minder korrelig deeg hebt. Omdat je amandelspijs wat minder stevig is, hoef je minder ei toe te voegen wanneer je het verwerkt in bijvoorbeeld gevulde koeken.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.