Glutenvrije kaas broodjes – Pao de Queijo

Een paar weken geleden wilde ik met glutenvrije melen een cake bakken. Puur als test, aangezien ik steeds vaker verzoekjes krijg voor glutenvrije baksels. De cake mislukte grandioos en wat ik over hield was teveel tapioca (ongelukje met bestellen haha) over. Op zoek dus naar een recept waar ik de tapioca meel in kon verwerken! Het was alsof de jongens van Sorted Food mijn gedachten konden lezen, toen ze vorige week dit recept deelden. Kaasbroodjes zonder gist en met tapioca meel, perfect!
 
De broodjes zijn gebasseerd op Pao de Queijo, typische Brazilliaanse broodjes die traditioneel gezien niet met knoflook gemaakt worden. Ik maakte ze met minder knoflook en de Old white geitenkaas van Old Amsterdam die ik in de foodybox van kroon op het werk kreeg. Stiekem te lekker om mee te bakken, maar het smaakte in de broodjes ook erg lekker!
 
Tapioca bloem is het zetmeel van de cassavewortel en is in diverse varianten te vinden. Zo zijn er parels, die vaak in bubble tea worden gebruikt maar ook meel en blokjes. Vaak wordt het gebruikt om gerechten te binden. Tapioca meel is een fijne witte substantie die wat vreemd aanvoelt. Omdat het neutraal is, is het ook erg makkelijk om in gerechten te verwerken. Een ander voordeel van tapioca meel is dat het glutenvrij is. 
Glutenvrije kaas broodjes | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 125 ml melk
– 60 ml zonnebloem olie
– 200 gram tapioca bloem/meel
–  ½ tl knoflook poeder
– 1 ei maat M
– 60 gram geraspte Old Amsterdam – Old White geitenkaas 
– ½ tl zout
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en maak een bakplaat klaar met een stukje bakpapier. Verwarm dan de olie met melk in een pan, tot het licht begint te borrelen. Haal de pan van het vuur en roer de tapiocabloem erdoor tot een grof deeg. Doe het deeg dan in de kom van een staande mixer en laat het mengen tot het deeg wat meer samenkomt. Voeg dan het eitje toe en klop het mengsel wat harder tot het ei is opgenomen. Rasp dan de kaas en voeg dit toe aan het mengsel, laat dit weer mengen tot een egaal deeg.
 
Rol van het deeg 14 gelijke balletjes van 30 tot 35 gram per stuk. Rol ze zo glad mogelijk en leg ze naast elkaar op de bakplaat. Er hoeft niet heel veel ruimte tussen, aangezien ze niet zullen rijzen. Op mijn kleine bakplaat kon ik dan ook alle broodjes tegelijk bakken. Wanneer de bakplaat in de oven zit, mag de temperatuur naar 190 graden Celsius. Bak de broodjes in ongeveer 16/18 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Serveer ze nog wat warm, maar niet net uit de oven. Door ze iets te laten staan is de binnenkant geen deegbal meer maar veranderd het langzaam in kruim. Het deegbal effect komt van de grote hoeveelheid gesmolten kaas. Heerlijk met een lik gezouten boter om het af te maken! 
 
De broodjes zijn niet luchtig en elastisch als een broodje met  gluten, maar door de kaas krijg je wel het idee hiervan. De broodjes zijn chewy en heerlijk gekruid. Het is een heerlijk alternatief voor een borrel of BBQ, om deze broodjes wat warm te serveren in plaats van stokbrood. Bak ze dan ook af op het moment dat je ze wil serveren.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.