Granola van knäckebröd
Afgelopen november was ik op het All You Need Is Food evenement van Kroon op het werk, daar maakte ik kennis met Leksands Knäckebröd. Ze verraste me met een granola van knäckebröd. Heerlijk knapperig en net even iets anders dan de standaard granola van bijv. havermout. Dit zette me aan het denken, zou ik hier ook een heerlijke granolareep van kunnen maken? Mijn pogingen zijn tot nu nog niet succesvol geweest.. Zo bleef de knäckebröd door de hoeveelheid ‘plaksel’ niet zo knapperig als ik graag had gewild. Die poging wordt dus nog vervolgd!
Terug dan naar de granola. In de foodybox die ik vlak voor kerst ontving zat nog een verpakking van Leksands knäckebröd. Tijd dus voor een ‘gewone’ granola. Die was namelijk wel erg goed geslaagd en bovendien een fijne verandering in mijn ontbijt. Heerlijk bovendien met wat gebakken appeltjes.
Wat heb je nodig:
– 150 gram knäckebröd in niet te grove stukjes
– 2 el zonnebloemolie
– 4 el honing
– 2 tl kaneel
– 125 gram grof gehakte noten (ik neem amandelen, hazelnoten, pecannoten en walnoten)
Voor de gebakken appeltjes
– 1 grote appel
– Klein klontje boter
– 1 el bruine suiker
– Kaneel
Bereidingswijze
Het maken van de knäckebröd granola is een eitje en zelfs sneller klaar dan die van havermout. Doordat ze knäckebröd al gebakken is, hoef je eigenlijk alleen te noten maar te roosteren. Toch is het veel lekkerder om wat honing en olie door het mengsel te roeren zodat de kaneel goed blijft zitten.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng in een kom de grove knäckebröd, olie, honing, grof gehakte noten en de kaneel. Bekleed een bakplaat met wat bakpapier en stort hier het granola mengsel op. Bak het in ongeveer 10 tot 12 minuten goudbruin en laat het volledig afkoelen. De knäckebröd is dan nog knapperig en de noten zijn wat geroosterd. Serveer de granola met de gebakken appeltjes op wat yoghurt.
Deze granola vind ik zelf erg lekker met wat gebakken appeltjes. Schil hiervoor een appel en snij deze in blokjes. Bak de stukjes appel in een klein klontje boter en wanneer deze wat zachter zijn geworden mogen de kaneel en bruine suiker erbij. Laat het kort wat doorgaren en iets afkoelen voor je het bij de granola serveert.