Slagroomsoezen met aardbeien

Een soes op zijn tijd vind ik heerlijk. Niet die uit de winkel overigens… de slagroom vind ik vaak niet zo lekker en ook de soes zelf is wat aan de slappe kant. Zelf bakken kan nog wel eens een klusje zijn, maar het belangrijkst is het beslag goed te garen en het durven bakken van je soes. Bruin is niet erg, zolang je soes maar niet verbrand. Hoe langer je de soes kunt bakken, hoe steviger deze is.
 
De traditionele soes wordt natuurlijk gevuld. Ik was een beetje eigenwijs en sneed ze open als een bakje met deksel. Mijn moeder is namelijk dol op slagroom en aardbeien en in het omhulsel van een grote soes is dit natuurlijk een enorm lekker gebakje!

Wat heb je nodig:

Voor de soezen
– 100 ml water
– 100 ml melk
– Snufje zout
– 100 g boter
– 100 g bloem
– 4 eieren
Voor de vulling
– 350 ml slagroom
– 35 g suiker
– Doosje aardbeien
 

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 210 graden Celsius. Leg alvast een bakplaat klaar met daarop een stuk bakpapier. Breng in een pan het water, de melk, de boter en het snufje zout in een pan aan de kook. Weeg je bloem af en voeg dit bij het kokende mengsel en laat dit zo’n 5 minuten garen. De pan zal wit uitslaan en dit is niet te voorkomen. Ook zul je de bloem horen sissen, omdat het gaart. Door de bloem goed te garen krijg je na het bakken stevige soezen die een mooie lege holte in het midden hebben.
 
Haal de pan van het vuur en voeg het mengsel het liefst in een schaal (de pan is natuurlijk warm en blijft nog even warm van het vuur) en roer er een voor een de eieren door. Schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje, of knip een ruim puntje van de spuitzak af en gebruik geen spuitmondje. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat grote doppen beslag. Hou de doppen wat hoger en niet zo breed. Op die manier krijg je een mooie hoge soes in plaats van een platte brede. Bak de soezen in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Je kunt testen of ze klaar zijn door even te kloppen op de soezen. Klinken ze hol en voelen ze stevig? Dan zijn ze klaar.
 
Klop de slagroom met suiker stijf en schep de slagroom in een spuitzak. Normaal gesproken zou je een gaatje maken in de onderkant van de soes om hier de vulling in te spuiten. Omdat je deze soezen met aardbeien en slagroom vult snijdt je ze door, waardoor je ze makkelijk met een lepel kan vullen en de gehalveerde aardbeien kan verdelen in de soes. Wil je toch een traditionele soes? Maak dan een aardbeien bavarois (laat de bavarois niet eerst volledig opstijven!), of mix gepureerde aardbeien door de slagroom en vul dan alsnog via de onderkant de soezen.
 

Tips:

– Mocht je mengsel niet in een keer op zijn, leg dit dan in de koelkast tot je de volgende lading soezen kunt spuiten. Op die manier behoud de soes tijdens het bakken zijn vorm en loopt hij niet uit tot een platte soes.
– Gebruik iedere keer een schoon vel bakpapier. Het vet wat achterblijft zorgt  ervoor dat de nieuwe lading soezen kan uitlopen en een platte soes wordt.
– Wanneer het mengsel in de pan niet goed wordt gegaard, worden de eieren niet goed opgenomen waardoor je soezen instorten.
– Open de deur van de oven niet, hierdoor verstoor je het bakproces waardoor je soezen kunnen instorten.
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Slagroomsoezen met aardbeien”
  1. Desiree says:
  2. HandmadebyHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.