Appeltaart met een twist
Soms zie je van die mooie upside down cakes, waarbij je de cake na het bakken omdraait waardoor het fruit wat eerst op de bodem lag, tevoorschijn komt. Een mooi voorbeeld hiervan is de ananas cake. Met cake kun je dit prima direct ‘goed’ bakken. Neem bijvoorbeeld deze heerlijke appeltaart met een twist. Ik noem het wel een taart, met het is stiekem gewoon een cake, met de appels aan de bovenkant in plaats van er doorheen.
Deze cake staat er rustiek in een ronde vorm, maar hij kan ook perfect in een cakevorm gebakken worden. Gebruik dan wel wat minder suiker en kaneel voor de bovenkant!
Wat heb je nodig:
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 200 gram boter op kamertemperatuur
– 200 gram suiker
– 1 tl vanille extract of 1 zakje vanille suiker (8gram)
– 4 eieren
– 2 grote jonagold appels
– 1 el bruine basterdsuiker
– 1 el witte basterdsuiker
– 1 tl kaneel
– 4 eieren
– 2 grote jonagold appels
– 1 el bruine basterdsuiker
– 1 el witte basterdsuiker
– 1 tl kaneel
Bereidingswijze
Voor dit recept heb ik een springvorm van 26cm gebruikt. Je kunt natuurlijk ook een gewone cakevorm pakken of een vierkant bakblik. Vet je bakvorm in en leg op de onderkant een stukje bakpapier. Het recept van de cake is een klassieke ‘pond’ cake, je neemt namelijk van ieder ingrediënt evenveel gram.
Meng de boter met het suiker in een kom tot glad mengsel. Voeg hier steeds een ei bij en mix dit tot het ei is opgenomen. Voeg daarna de vanille toe en voeg beetje bij beetje het bakmeel toe tot je weer een glad beslag hebt. Vul de vorm met het cakebeslag en begin met het schillen van de appels. Je kunt kiezen voor appelparten in ieder formaat. Zelf heb ik een geweldig dingetje hiervoor, naast het klokhuis uit de appel halen, maakt hij automatisch partjes terwijl je dit doet. Het zijn mesjes die al gevormd zijn naar een appel. Met een mesje haal je dan alleen de nare randjes van het klokhuis eraf en klaar!
Leg de partjes appel op het cakebeslag in een ronde vorm. Zelf hield ik daarna nog drie partjes over die ik met de bolle kant omhoog heb gelegd, alsof het een groter stuk appel was. Meng daarna de twee soorten basterdsuiker met de kaneel en strooi dit over het beslag met de appels. Bak de cake/taart in ongeveer 60 minuten gaar op 175 graden.
Het beslag bakt over gedeeltes van de appel heen en het suiker mengsel zorgt voor een knapperige bovenkant. We waren hier zo benieuwd dat we de taart warm geproefd hebben, hij sneed erg mooi en was ook warm erg lekker! Wat me wel opviel is dat de cake lekkerder werd naar mate hij langer stond.