How to: Lussenstrik maken

Op mijn verjaardagstaart hebben jullie de lussenstrik al gezien. Dit was een van de dingen die ik graag eens wilde proberen! Het is niet zo zeer een ingewikkeld iets, het wachten is toch wel een van de onderdelen die het langst duurt. Om er voor te zorgen dat je uiteindelijk een mooie strik hebt, is het verstandig om hier minimaal 2 dagen voor uit te trekken.

Wat heb je nodig:

– Fondant
– Lineaal + snijmesje
– Tylosepoeder
– Water (om van de tylosepoeder lijm te maken)
– Royal icing in de kleur van je strik.
– Eventueel: Sugarcraft gun
 

Hoe maak je het

Je begint met de fondant in je kleur naar keuze. Mix hier wat tylosepoeder door, zodat de strik hard kan opdrogen. Rol de fondant uit en snij hem in gelijke banen. Zelf heb ik een lengte van 16cm aangehouden. Maak met wat tylosepoeder en water, wat eetbare plaksel om de uiteinden van de strik aan elkaar te maken. Wanneer je de stroken aan elkaar geplakt heb, leg ze dan neer in een lus op hun zijkant. Op die manier drogen ze als een lus (zoals onderstaande foto). Wanneer het een uur of 2 heeft kunnen drogen, knip je met een schoon mesje of schaartje de uiteinden in een punt.
Wanneer je de lussen hebt laten drogen (minstens een dag!) kun je gaan denken aan de decoratie. Wat ik heb gedaan is met de sugarcraftgun dunne strookjes gemaakt (2e grootste disc voor een lintje) en deze met wat eetbare lijm om mijn lussen geplakt. Maar je kunt ook kleine rondjes uitsteken om een polka dot effect te krijgen. Voor de basis van de strik heb ik een grote cirkel van 9cm uitgestoken, die als ondergrond voor de strik dient.
Pak de stevige royal icing in de kleur van je strik en spuit een grote dop, waar je de lussen in kunt leggen. Kijk voor je dit doet even naar het formaat strik wat je hebt en hoe je wil dat je strik er uit komt te zien. Zelf heb ik gekozen voor een 5, 4, 2 strik.

Laat iedere laag minstens een uur drogen, voor je verder gaat met het stapelen. Wanneer de lussen niet goed op hun plek blijven zitten, zorg dan dat ze ergens op kunnen steunen terwijl ze drogen! Neem bijvoorbeeld dikke proppen keukenrol of kleine potjes (bijv. kruidenpotjes).

 

Laat de lus goed drogen voor je hem op de taart zet. De fondant onder de lussen zorgt ervoor dat je de strik makkelijker kunt oppakken en verplaatsen op de taart. Let wel op, de strikken met tylose erdoor, worden erg hard! Het is dan ook niet lekker om de lussen te eten, dit is puur voor decoratie op je taart.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.