Review: Cloer 261 kniepertjes ijzer

Na mijn kniepertjes van afgelopen januari ben ik op zoek gegaan naar een beter ijzer. Mijn originele ijzer bakte gewoonweg niet egaal bruin, wat erg jammer was. Na wat zoeken online en de tip om voor het merk Cloer te gaan was ik helemaal om. De cloer 261  is in de lijn van kniepertjes ijzers nog de goedkoopste, maar hij was toch flink duurder dan mijn eerste kniepertjes apparaat. 
 
Ik heb hem de afgelopen maanden goed getest, waaronder met de stroopwafels, waarvan ik het recept al heb gedeeld. Hij is natuurlijk ook ideaal voor ijshoorntjes en dunne knapperige wafeltjes. Mijn bevindingen deel ik dan ook graag met jullie. 
Cloer kniepertjes ijzer

Klein maar functioneel

Toen ik de doos zag schrok ik even.. Hij is wat aan de kleine kant, maar uiteindelijk is hij in omvang van de wafel even groot als mijn vorige ijzer. Die had alleen iets meer omhulsel langs de platen en geen sierrand. Het apparaat is uitgerust met een knop die de hitte trapsgewijs regelt, hierdoor kun je zelf de warmte en bruiningsgraad instellen. Zelf vind ik hem het prettigst werken op stand 2 bij stroopwafels en stand 3 bij kniepertjes, maar speel hier vooral even mee in het begin. Het rode lampje geeft aan wanneer je ijzer warm genoeg is om te starten met het bakken.
 
De platen zelf hebben allebei een ander motief. Erg leuk om te kunnen versieren, al merk je er met stroopwafels niet zoveel van. Maar met ijshoorns of wafels is dit een erg leuk gezicht! 
 
Een nadeel van dit ijzer is dat je de platen niet perfect schoon kan krijgen. Zelf gebruik ik keukenpapier om tussendoor wat achtergebleven vet uit het beslag of deeg van de plaat te deppen, maar in de randjes blijft dit soms wat zitten. Eenmaal afgekoeld is dit nog lastiger om te verwijderen. Doordat de platen niet te verwijderen zijn, hou je dit probleem. Met keukenrol in de aanslag om tussendoor te deppen voorkom je in ieder geval dat de platen helemaal bruin worden na hem een aantal keer gebruikt te hebben. Natuurlijk is verkleuring van de ijzers ook niet geheel te voorkomen, je bakt natuurlijk met boter op een onwijs warme temperatuur. Voordeel hiervoor is wel dat je hem eigenlijk niet meer hoeft in te vetten na het eerste gebruik.
Cloer binnenkant
Er zitten bij de Cloer 261 geen accessoires zoals een hoorn vorm voor een oubliehoorn of een rolstok voor de kniepertjes. Dit kan een nadeel zijn, al heb ik er persoonlijk niet zoveel moeite mee. Wel vind ik het jammer dat het snoer aan de korte kant is (1 meter). Met de indeling van ons aanrecht en stroomtoevoer is dit soms even uitvogelen hoe ik hem kan aansluiten.
 

Voor- en nadelen

  Voordelen:
– Degelijk apparaat, behuizing is erg stevig
– Bakt egaal bruin
– Twee patronen in één machine
 
Nadelen:
– Snoer vind ik persoonlijk wat aan de korte kant
– Schoonmaken gaat iets lastiger, maar wanneer je tussendoor extra vet wegdept gaat dit goed
 
 
Dit apparaat is door mijzelf aangeschaft en is niet gesponsord. Mocht je dit ijzer willen aanschaffen via bovenstaande link ontvangt HandmadeHelen een klein percentage.
Print Friendly, PDF & Email
6 Responses to “Review: Cloer 261 kniepertjes ijzer”
  1. Peter says:
  2. Wiep says:
    • HandmadeHelen says:
    • Rob Dijkshoorn says:
  3. Marianne says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.