Mandarijnen mousse taart

Met Sinterklaas weer in het land wordt het weer tijd om lekkere sinterklaas recepten te bakken. Ik denk dan niet alleen aan pepernoten, gevuld speculaas of aan taaitaai. Ook mandarijntjes vind ik helemaal bij sinterklaas horen. Deze mandarijnen mousse taart past dan ook perfect bij een sinterklaasviering of een gezellige decemberavond.
 
De bodem/zijkant van de taart is van harde wener deeg waar ik speculaaskruiden aan heb toegevoegd. Harde wener is een fijn deegje voor bodems van taarten en extra is dan ook nooit weg. Prima om in te vriezen ook!mandarijnen mousse taart1

Wat heb je nodig:

Voor de harde wener bodem/zijkant
– 300 gram bloem
– 200 gram boter
– 100 gram suiker
– 1 ei
– 10 gram speculaaskruiden
(ook nodig: blindbakvulling, bijvoorbeeld rijst/bonen)
Voor de mandarijnen mousse
– 500 ml mandarijnensap (zelf persen, of kant en klaar geperst kopen bijv. bij de AH)
– 400 ml slagroom
– 2 el suiker
– 7,5 gram (5 blaadjes) gelatine
Voor de decoratie
– Mandarijntjes in partjes
 

Bereidingswijze

Begin met het maken van het harde wener deeg, dit kun je ruim van te voren maken en zelfs invriezen. Met bovenstaande hoeveelheden voor een 20 cm springvorm, houd je ongeveer een derde over, hier kun je koekjes van bakken of invriezen tot je nog eens iets maakt met speculaaskruiden. Ik kies er voor om altijd wat extra’s te maken. Harde wener deeg is namelijk een omdat het delen van een ei niet altijd even makkelijk gaat voor iedereen. Met een heel ei klopt het recept voor het deeg altijd.
 
Mix de boter, bloem en suiker in een kom tot fijne kruimels, mix hier daarna het ei door en kneed het deeg tot een egaal deeg waarbij je geen grote stukken boter meer ziet. Maak er dan een schijf van en rol dit in plastic folie of leg het in een ziplock zak weg in de koelkast tot je eraan toe bent het deeg te gebruiken (minimaal 30 minuten). Vet daarna je bakvorm in en rol het deeg uit tot zo’n halve centimeter dikte en bekleed de bakvorm. Ik heb zelf een rand van zo’n 4/5 cm aangehouden voor de zijkant. Verkreukel een stuk bakpapier en druk deze aan de binnenkant van de bakvorm tegen het deeg aan. Vul hem met de blindbakvulling en zet de bodem nog even in de koelkast terwijl je de oven voorverwarmd op 180 graden celsius. Bak de bodem daarna zo’n 25 minuten op 180 graden celsius met de blindbakvulling en daarna nog eens 10 minuten om ook de binnenkant lekker knapperig te krijgen. 
 

Mandarijnen mousse

De mandarijnen mousse maak je door de gelatine te laten weken in koud water. Verwarm dan het sap en voeg hier de geweekte gelatine aan toe om op te lossen. Terwijl dit wat kan afkoelen in de koelkast en licht gaat geleren (dikker worden), klop je de slagroom tot een yoghurt dikte. Meng het gelatine sap mengsel en slagroom bij elkaar. Je ziet dan de kleur iets veranderen van wit naar heel licht oranje. In mijn taart zie je dat mijn gelatine mengsel nog niet genoeg aan het geleren was toen ik dit bij de slagroom voegde. Er ligt op de bodem dan ook een laagje gelatine met mandarijnensap.  Vul de bodem met de mousse tot aan de rand. Laat de mousse iets opstijven in de koelkast voor je hem gaat decoreren met partjes mandarijn, anders zakken ze direct naar de bodem. 
 
Het decoreren met citrusvruchten vind ik erg mooi staan, zelf hou ik alleen niet van de witte draadjes die blijven hangen aan de vrucht. Ik snij dan ook graag de partjes uit de mandarijn of sinaasappel wanneer ik ze eet. Dit kun je beter zien dan dat ik dit probeer uit te leggen, op youtube staat dan ook een handig filmpje hiervoor van Culy. Klik hier om deze te bekijken.
Print Friendly, PDF & Email
4 Responses to “Mandarijnen mousse taart”
  1. Lianne says:
  2. HandmadeHelen says:
    • Lianne says:
      • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.