Bruidstaart met ruffles

Afgelopen week zijn mijn buren getrouwd en eindelijk was het dan zover! Al maanden keek ik uit naar de taart die ik afgelopen week gemaakt heb. Of nouja taart… Het waren er drie die bij elkaar hoorden!

Het begon allemaal in november van het afgelopen jaar, de buurvrouw kwam vragen of mijn zusje (die grafisch vormgever is) het leuk zou vinden om de kaart te ontwerpen. Niet veel later kreeg ik de vraag of ik hetzelfde met de taart zou willen doen! Natuurlijk leek me dit erg leuk, maar ook wel een uitdaging. Dit zou namelijk mijn eerste bruidstaart worden, al stond dit wel op mijn zogeheten ‘bucketlist’. Een aantal jaar geleden heb ik natuurlijk wel de bruidlofts petitfours gemaakt, maar dit was toch echt een veel groter en ander project!

De kleuren

De kleuren stonden al vast, het bruidspaar heeft voor zilver met wit gekozen wat ik zelf erg chique vind! Na wat bladeren door de veel taart- en baktijdschriften met de bruid, kwamen we op een taart terecht met rol roosjes en een taart ruffles aan de zijkanten. Dat laatste is erg trendy op het moment en wordt ook veel gecombineerd met de ombre techniek. Een combinatie van beide taarten werd het en ook vierkant werd boven rond verkozen. 

Al met al ben ik ongeveer 16 uur bezig geweest met de taart, inclusief het bakken. Flink wat werk, maar ik ben dan ook vrij perfectionistisch, het is natuurlijk een taart voor een onwijs speciale dag. De taarten zijn allemaal gevuld en afgesmeerd met swiss merengue botercrème en ook de smaakjes botercrème stonden al vrij snel vast.

De vulling

De losse taart is gevuld met vanille botercrème en afgewerkt met ruffles aan de zijkant en rol roosjes. De onderste taart in de stapel heeft een laag chocolade en een laag vanille botercrème en de bovenste taart vanille en een laag amaretto botercrème met eigen gemaakte bitterkoekjes. Deze heeft een breed zilveren lint aan de zijkanten, zodat het geheel niet te wit zou zijn. Natuurlijk had ik grijs fondant kunnen gebruiken en dit met wat zilveren dust kunnen laten glimmen, maar naar mijn gevoel zou dit de uitstraling van de taart naar beneden halen.

De ruffles zijn niet zo heel ingewikkeld om te maken, het is een techniek die je even in de vingers moet hebben. Neem hier wel te tijd voor, ga je te snel scheuren de reepjes fondant. Je neemt een lange reep fondant en rolt deze dun uit. Met een satéprikker of de achterkant van een kwastje ga je ‘frillen’, dit is een techniek waarmee je de rand van de reep wat uitdunt waardoor het iets gaat krullen. Dit doe je net als bij een bloem van fondant, alleen gebruik je dan een bal tool.

Stapelen van de taart

In een stapeltaart gebruik je natuurlijk dowels, dit zijn staafjes van hout of plastic die het gewicht van de taart gaan dragen die er bovenop komt. Op de foto zie je al wel dat één van de dowels iets uitsteekt. Belangrijk is het om alle stokjes even lang te maken, hierdoor voorkom je dat de taart scheef staat! Bij het vullen en bekleden kan het namelijk voorkomen dat je taart aan een kant of punt toch iets lager is dan de rest van de taart. Gebruik je geen dowels, dan moet je er niet raar van opkijken dat je onderste taart inklapt van het gewicht van de taart(en) die er op komen te staan. Dowels kun je kopen in de taartwinkels, al hoor ik ook van mensen dat zij bijvoorbeeld kitkat gebruiken zodat het eetbaar blijft.

Van het bruidspaar, hun familie en een aantal andere genodigden hoorde ik dat de taart erg lekker was en er ook mooi uit ziet. Ondanks dat ik zelf erg trots ben op mijn geleverde werk, vind ik het altijd fijn om dit soort dingen te horen!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.