Matcha dambord koekjes + winnen!
Met Matcha heb ik nog niet zoveel gedaan, terwijl er in de bakwereld een heuse hype gaande is. De van oorsprong Japanse groene thee vind je tegenwoordig in cake, taart, desserts, ijs en zelfs brood. Waar de een het voor kleur gebruikt, vindt een ander de iet wat bittere smaak heerlijk.
Van Simon Levelt kreeg ik een zakje Matcha Garucha toegestuurd om mee te experimenteren en mag ik er ook eentje weggeven! Experimenteren heb ik dan ook volop gedaan, waarbij ik de combinatie met witte chocolade perfect vind. De biologische Matcha Garucha van Simon Levelt komt uit Korea en is uitermate geschikt voor culinaire verwerkingen. De smaak van dit poeder is erg sterk, waardoor een klein beetje al genoeg is! De 30 gram in het zakje lijkt weinig, maar is zeker goed voor een flink aantal bak momenten!
Wat heb je nodig:
Voor 18 tot 20 koekjes
– 125 gram boter op kamertemperatuur
– 100 gram suiker
– 1 ei maat M
– ½ tl vanille extract
– 250 gram bloem
– ½ tl bakpoeder
– 100 gram witte chocolade
– 1 tl Matcha poeder
– 125 gram boter op kamertemperatuur
– 100 gram suiker
– 1 ei maat M
– ½ tl vanille extract
– 250 gram bloem
– ½ tl bakpoeder
– 100 gram witte chocolade
– 1 tl Matcha poeder
Bereidingswijze
Mix in een kom de boter en suiker tot een romig geheel. Voeg dan de vanille en het ei toe en mix dit kort. Meng dan de bakpoeder met de bloem en kneed dit door het boter en ei mengsel tot een egaal deeg. Smelt dan de chocolade au bain marie en kneed dit door het deeg. Verdeel het daarna in twee gelijke delen en mix de Matcha poeder door een deel. Voeg eventueel iets meer toe als je de Matcha sterker wil laten terugkomen. Het deeg verliest tijdens het bakken iets van zijn groene kleur. Mijn koekjes waren voor het bakken fel groen, maar daarna erg licht. Vorm daarna beide stukken deeg uit tot lange rechthoekige balken. Leg deze goed afgedekt een half uur in de koelkast zodat ze wat steviger worden.
Ik maakte deze koekjes al eens met zebra strepen, maar deze dambord koekjes zijn een stuk makkelijker. Leg zonder de folie beide stukken deeg op elkaar. Druk daarna de randjes wat strakker en snij het recht doormidden, zodat je de twee gelijke delen hebt. Draai een blok om, zodat je vier afzonderlijk gekleurde vlakken hebt. Wikkel dit weer in folie en laat het minimaal twee uur opstijven voor je hem in plakjes van ongeveer een halve centimeter snijdt.
Verwarm dan de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg met voldoende ruimte de koekjes op de bakplaat, ze lopen namelijk wat uit tijdens het bakken. Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin aan de randjes. Laat ze een paar minuten op de bakplaat liggen voor je ze op een rooster verder laat afkoelen. De koekjes harden tijdens het afkoelen uit waardoor ze lekker bros worden
Matcha poeder en witte chocolade zijn samen een goede combinatie. De Matcha is namelijk wat bitter, waardoor het zoete van de witte chocolade hier goed bij past.
Winnen?
Van Simon Levelt mag ik een zakje Matcha Garucha weggeven aan een van jullie, om ook eens met Matcha te experimenteren!
- Laat een reactie achter onder dit bericht en vertel daarin wat jij met de Matcha wil maken.
Op woensdag 2 augustus maak ik de winnaar bekend! De winnaar ontvangt persoonlijk een mail op het opgegeven email adres, wanneer je een bericht achterlaat.
Met dank aan Simon Levelt voor het toesturen van een zakje Matcha Garucha en het ter beschikking stellen van een zakje Matcha Garucha voor de winactie.
9 Responses to “Matcha dambord koekjes + winnen!”
Dat ziet er heerlijk uit! Ik zou deze koekjes graag proberen. Of een recept van matchakoekjes met nootjes en stukjes witte chocola. Lijkt me ook heerlijk…
Oh wat leuk! Een tijdje geleden wilde ik ook iets met matcha bakken, helaas had ik toen de matcha thee, waardoor het wel een beetje de smaak van matcha kreeg, maar niet de kleur van matcha. Zelf zou ik aan de slag gaan met pure chocolade, roomkaas en matcha. Wat ik precies wil maken weet ik nog niet. Of ik ga de uitdaging aan om een soort van pannenkoeken matcha taart te maken. Tussen de pannenkoeken komt dan roomkaas en omhult met chocolade.
Spannend! Je leest hier zoveel over de laatste tijd! Ik zou het gebruiken in een heerlijke slechte chocoladetaart!
O ik zou het gewoon graag willen drinken omdat het zo gezond is 💚💚💚💚
Een tarwe en lactosevrije cake en een matcha ice tea lijken me heerlijk en gezond om te maken met deze kwaliteitsvolle matcha!
Ik zou het graag proberen te maken. Ik ben benieuwd.
Leuk Helen! Ik ben al een enorme fan van matcha thee, maar ik heb er nog nooit mee gebakken. Regelmatig experimenteer ik met gekke ingredienten in brood. Zo bakte ik bijvoorbeeld al eens een desembrood met Tarwegraspoeder. Heel bijzonder smaak, errug lekker met een plakje kaas. Dat moet natuurlijk ook met matcha kunnen. Ik neem de uitdaging graag van jou en Simon Levelt aan. Groetjes, Sandra
Gefeliciteerd! We zijn benieuwd naar je brood recept! Ik heb je gemaild om de prijs bij je te krijgen 😊
Jaaa ik ben heel erg fan van matcha! Ik doe graag mee met de winactie. Als ik zou winnen zou ik in mijn ijsmachine matcha ijs gaan maken. Heb het wel eens voorbij zien komen, maar nog nooit gegeten en het lijkt me echt hemels. Wat is er dan beter dan het zelf te maken, toch?